Изпълнителното бюро на Съвета на европейските общини и региони подкрепи номинацията на Йорданка Фандъкова за изпълнителен президент. Това съобщиха от Столичната община. Кандидатурата й бе издигната по решение на УС на НСОРБ.

Съветът на европейските общини и региони (СЕОР) е най-старата и най-голямата неправителствена организация на местните и регионални власти в Европа. В СЕОР членуват 60 национални асоциации от 41 европейски страни, които представляват над 100 000 общини, градове и региони. Организацията играе важна роля в защитата на интересите и приоритетите на местните и регионалните власти и осигурява среда за обмен на информация и опит между членовете.

"Тази възможност е особено ценна в контекста на пандемията от COVID-19 и усилията за по-голяма подкрепа на местните власти в процеса на тяхното социално-икономическото възстановяване", отбелязват от "Московска" 33.

Изпълнителните президенти на СЕОР са кметовете на две големи европейски столици – Париж и Лисабон, кметовете на Гданск и Утрехт и, не на последно място, Президентът на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа. Ролята на изпълнителните президенти е политическа и е насочена към засилване влиянието на Съвета на европейските общини и региони в международен план.

Кандидатурата на Йорданка Фандъкова бе подкрепена единодушно от членовета на Изпълнителното бюро на СЕОР на заседанието, проведено на 26.06.2020 г. Подчертан бе нейният дългогодишен политически опит и приносът й за динамичното развитие на София. Предстои кандидатурата на кмета да бъде одобрена от Политически комитет на СЕОР в края на септември.