Правосъдният министър Миглена Тачева се срещна в кафе в центъра на София с журналисти, съдии и студенти по право. Срещата бе организирана от Европейския информационен център Europe Direct-София и бе предавана пряко по интернет.
 В началото на срещата министър Тачева изрази задоволство от добрия старт на инспектората към ВСС, който според нея започнал с бързи проверки и наказателни производства. На предстоящите три заседание на ВСС ще се анализират апелативните райони в България, съобщи Тачева. Тя се похвали, че инспекторатът към Министерството на правосъдието също има нови правомощия, които не са били използвани до този момент. На въпрос дали е дошло времето за промени в НПК и кои са пунктовете за промени, Тачева заяви, че проблемът е в прилагането на закона, а не в писането му. НПК в момента е на ниво Народно събрание, но има група, която наблюдава процеса, заяви правосъдният министър. Съдия от Софийския районен съд попита Тачева какво се случва със сградата на Районен съд. В отговор Тачева заяви, че СРС получава само 1% от бюджета, определен за съдебната система, което е описано в сайта в Министерството на правосъдието. Тачева призна, че в малките съдилища се работи по-комфортно. Затова за в бъдеще ще се прави категоризация, като в нея софийските съдилища ще бъдат определени като първа категория. На въпроса за терена за нова Съдебна палата Тачева заяви, че има терен на бул. “Цар Борис” III от две години, но до днес нищо не е направено. Там обаче трябва да се събори сграда, за да се построи нова Съдебна палата. Според Тачева трябва да се направи сграда, с която в продължение на много години да се решат проблемите на правосъдието. Министърът е подписал поръчка за проектиране и строителство.
Тачева заяви, че има идея да се строи сграда за Софийски градски съд, като това ще се обсъди във Висшия съдебен съвет. “Нека сами да преценим кой трябва да е в сегашната Съдебна палата, призова Тачева. Тя сподели, че сме още далеч от електронното правосъдие, което сме длъжни да въведем до 2010 г. Съдия от СРС покани Тачева на кафе с медиите в сградата на СРС, за да видят как се работи там. Правосъдният министър заяви, че до седмици ще уважи поканата, въпреки че е запозната с лошите условия там./Милан Николов, БЛИЦ