"Когато няма разбирателство и когато всеки е срещу всеки, така се получава. Не бях добра орисница на 45-ия парламент, за съжаление!". Това каза пред БНР Мика Зайкова, депутат от "Има такъв народ", която откри Народното събрание като най-възрастния депутат в него.

Тя заяви, че не приема обвинението, че ИТН носи вина за краткия живот на 45-ото НС, което проведе само 9 пленарни заседания:

"Още в началото ние казахме, че не можем да правим колаборации с партиите на статуквото, а за ГЕРБ въобще не става въпрос. Г-н Слави Трифонов каза, че няма да контактуваме с БСП и ДПС".

По думите на Зайкова ИТН са отказали да съставят правителство заедно с другите партии на протеста, защото е имало опасност да бъдат зависими от партиите на статукво.

Мика Зайкова беше категорична, че ДПС са провалили второто четене на проекта за преизчисляване на пенсиите и обясни:

"Ние от ИТН гласувахме до един "За". В нашата програма е заложено през 5 години преизчисляване на пенсиите".

Депутатката обясни, че от икономическия екип на ИТН са съгласували с ръководството на партията преизчисление на пенсиите, което ще подготвят.

"ИТН е млада и модерна партия. Наше решение е ние да не се явяваме на платените предизборни дебати. Не мислете, че някой ни разпорежда. Защото какво имам аз да споря с Велизар Енчев (от "БСП за България"), който твърди, че има български граждани, които са българи и по-малко българи. ... Българските турци са толкова българи, колкото българите в Израел, Великобритания и т.н.".

Според нея не е приемливо това, че никой от правителството на ГЕРБ в оставка не се е явил да обясни на хората защо цените на тока и парното растат с "огромни проценти".

Комисията за ревизия на управлението през последните 10 години Зайкова определи като много полезна, но уточни, че сега е важно какво ще направи прокуратурата.

"Има срастване, това не го казваме ние, това го казва Европа... Корупцията е най-големият бич за една страна, която е с разрастваща се икономика. Милиарди евро минаха оттук по различни програми, но бяха ограбени или неефективно използвани. България е единствената страна, която не помогна директно на бизнеса в пандемията".

Зайкова нарече неудачен паралела между появата на ГЕРБ на Бойко Борисов преди 12 години и появата сега на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

Тя заяви, че ако ИТН има възможност да приложи програмата си, ще се подобри благосъстоянието на българските граждани.