Рекордната инфлация провокира и тепърва ще провокира остри коментари в публичното пространство. "В този вид актуализацията на бюджета няма да бъде приета. Този бюджет е слонче на глинени крака!", това заяви тази сутрин в ефира на bTV икономистът Мика Зайкова. 

 Защото тази актуализация е построена на неверни прогнози. Освен това всеки месец инфлацията расте. Нито петрола е 100 долара - вече е 120, макар че ние ползваме руски петрол. А прословутите 25 стотинки отдавна вече заминаха, заяви тя. И добави още: 

Не може да строиш бюджет на неверни прогнози! Най-страшното идва сега - между първи и второ четене. Догодина вече няма да ни трябва този милиард и четиристотин... а много повече. Все обещаваме на пенсионерите, но няма с какво да покрием обещанието!

Вече с над 50% ще плащаме от данъците! Вървим надолу! Доходите трябва малко да се вдигнат. Минималната работна заплата да се покачи още, вероятно от 1 януари следващата година. И като цяло бюджетът да се прекрои наново", категорична е Зайкова.

На аналогично мнение се оказа и бившият социален министър Христина Христова, според която "има една голяма група от хора в България, която чака тази актуализация на бюджета, но нека не се забравя, че осигурителното право на човека трябва да е в съответствие с осигурителния му принос".

"Според мен това е много сериозен удар върху пенсионната система, защото хората очакват тези мерки - антикризисните, каквито вече другите държави отдавна направиха и даже вече са в период на корекции, добави още Христова. И завърши с:

Инфлацията не трябва да се помпа, но и хората не трябва да остават без всякаква подкрепа. Компенсационните мерки за електроенергията засега са добри, но как ще продължим.. И бизнесът трябва да бъде подкрепен! Нужен е пакет от мерки и ако актуализацията не се състои, управлението е длъжно да направи вътрешни размествания.