Предстои безпрецедентна актуализация на всички пенсии - ясно ли е обаче как и с колко? 

"Имаме три разнопосочни информации във връзка с осъвременяването на пенсиите от 1 юли. Преди имахме само това, което беше в Бюджет 2022 за 6,1%. Известно време се говореше за 21,6% увеличение, след това за около 20% и последно социалният министър каза: да си сметнат хората 10%+60 лв.

Ковид добавката ще влезе в размера на пенсията като инфлационна добавка", посочи пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър Христина Христова. 

Христова се надява пенсионерите да получат обещаното и призова управляващите: "Трябва по-отговорно с артикулирането на информацията. Пенсионноосигурителната система е сложна и хората в пенсионна възраст не са длъжни да познават принципите." 

Три са вариантите за преизчисляване на пенсиите, стана ясно от думите ѝ.

"Единият е чрез коефициента за всяка прослужена година да имат по-висока тежест, другият със съвременен осигурителен доход да се преизчислят пенсиите, а третият - някакъв коефициент да се извади, с който просто да се покрива инфлацията като извънредно преизчисляване на пенсиите", изброи бившият социален министър.

"Със сигурност едно преизчисляване е добра идея, особено за средния осигурителен доход. Разчетите показват, че така до висока степен обират големите разходи между стари и нови пенсии. Недопустимо е пенсионноосигурителната система да генерира несправедливост", категорична бе Христова.