Министърът на вътрешните работи Михаил Миков най-вероятно ще бъде изслушан утре от Народното събрание във връзка с разследването за нападението над областния координатор на Атака в Петрич Огнян Тетимов, предаде парламентарният репортер на Агенция БЛИЦ. Той ще докладва и за други актуални случаи.
Предложението за поканата на министъра беше направена от председателя на парламента Георги Пирински след като депутатите решиха утре да приемат декларация за осъждането на това престъпление. Разглеждането на документа е инициатива на Атака,а по идея на председателя на Парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов в редакатирането на текста ще се включат предсатвители на всички партии в Народното съббрание.
Освен това Миков ще информира за хода на разследването за разкриването на извършителите на пободя над журналиста Огнян Стефанов, както и за други актуални случаи.
Депутатите гласуваха в началото на заседанието на първо четене седем предложения за промени в Закона за политичмедски партии. От тях бяха одобрени измененията, предлаганини от БСП и НДСВ. Левицата настоява физическите лица да могат да правят годишно дарение на партии в размер на не повече от 30 хил. лв., а от НДСВ искат сумата да е най-много 100 лв. Фирми няма да имат право да финансират политически формации, след като законът бъде приет окончателно.
Камелия Цветанова /БЛИЦ