Вътрешният министър Михаил Миков уволни още шестима служители на МВР заради деяния, несъвместими с етичните правила на поведение на държавните служители в МВР, с което се уронва престижът на службата и институцията.
Със заповед на министър Миков е уволнен служител в районно управление “Транспортна полиция” – Русе, при ГД “Охранителна полиция” – МВР. На 15 март около обяд след употреба на алкохол полицаят катастрофирал с автомобила на съпругата си и избягал от местопроизшествието. По-късно при изясняването на случая двамата съпрузи опитали да заблудят служителите на КАТ - твърдели, че жената е шофирала. В хода на дисциплинарното производство обаче по категоричен начин е установена вината на служителя на МВР. Наложено му е дисциплинарно наказание “уволнение”.
Заради шофиране в нетрезво състояние и предизвикани пътнотранспортни произшествия са уволнени също старши полицай в група “Охрана на обществения ред и превенция” към РУ МВР – “АЕЦ - Козлодуй” и пожарникар от РС ПБС - Свищов.
Сред уволнените са и двама гранични полицаи. Единият бил командирован на ГКПП “Кулата”. Докато извършвал паспортно-визов контрол на трасе “влизащи”, той взел банкнота от 10 евро от българин, шофьор на микробус, за да го пропусне да влезе безпрепятствено в страната. По същото време на граничния пункт е проведена операция под ръководството на прокурор от Софийска военно окръжна прокуратура и служители от отдел “Вътрешна сигурност”. При извършения оглед на гишето, в което работел граничният полицай, на бюрото му е намерена банкнотата от 10 евро. Другият уволнен е служител на ГКПП - Калотина. По време на работа, за да избегне митнически контрол, той се опитал да пренесе със служебен автомобил около 100 стека вносни цигари без бандерол, които лично закупил преди дни. Той и негов колега - електротехник на граничния пункт, който му помагал, били заловени в момент на изнасянето на цигарите от зоната на ГКПП. На “помагача” е наложено дисциплинарно наказание “предупреждение за уволнение” по Кодекса на труда.
Младши автоконтрольор от сектор “Опазване на обществения ред и превенция” към РУ-Асеновград, бил задържан след сигнал от бившата му съпруга. В извънработно време той нарушил съдебна заповед за незабавна защита, с която е задължен да не се приближава на по-малко от 50 метра от нея. Заради нарушение на заповедта жената потърсила помощ чрез паник-бутон, пристигналите на място автопатрули на частна охранителна фирма подгонили колата на полицая и в района на с. Катуница двете коли катастрофирали. На пристигналите на място полицаи от РУ-Асеновград, младшият автоконтрольор отказал проверка за алкохол с дрегер, не се съгласил да даде и кръвна проба за медицинско изследване, заради което му бил съставен акт. Няколко дни по-късно той подправил талона си за медицинско изследване, съхраняван в районното управление, като заличил думата “отказвам” в документа. /БЛИЦ