В последните си дни като служебен министър на културата Велислав Минеков е обявил порочен конкурс за нов директор на Италианския лицей, съобщава „Труд". 

Самият конкурс е обявен на 20 септември, т. е. непосредствено след старта на новата учебна година.  Те са останали неприятно изненадани, тъй като научили напълно случайно за обявения конкурс, без изобщо да бъдат търсени за становище при изготвяне на критериите.

Това е било повече от наложително, с оглед на малко известния факт, че макар да е със статут на Национален културен институт, над 30% от финансирането на НУКК се осигурява не от държавния бюджет, а от самото училищното настоятелство.

Най-логично би било членовете му да имат възможност да изразяват становище относно конкурса и критериите за избор на нов директор, както и за излъчването на свои представител в конкурсната комисия, съобщават разтревожени членове на Настоятелството на НУКК. 

По думите им, макар да има споразумение между двете държави - България и Италия, което регламентира функционирането на училището, българското културно ведомство не е намерило за нужно поне да информира за действията си италианското културно аташе у нас.

Това е основание дипломатическата мисия да повдигне въпроса пред външно министерство, което ще означава, че Минеков е сътворил дори дипломатически скандал.

Нещо повече, самият конкурс е обявен на 20 септември, т. е. непосредствено след старта на новата учебна година, което може да повлияе негативно на организацията в учебния комплекс.

Провеждането на конкурса и неговото евентуално финализиране са планирани така, че да се случат в средата на учебната година, когато ще са в ход редица конкурсни процедури - за прием в детска градина и първи клас, както и за национални външни оценявания и матури по италиански и български езици, казват още притеснени членове на настоятелството. 

По думите им от училищното настоятелство възнамеряват да се обърнат към президента Румен Радев, както и към Комисията по култура след сформирането в 48-о Народно събрание, за да искат съдействие срещу скандалните амбиции на служебния министър, зад които прозират и разчистване на лични сметки.

Минеков имал фиксация към настоящия директор на Италианския лицей Величка Велянова. Една от причините за запазването на Националния център по култура след промените преди 32 години е именно авторитетът и неуморната работа на Велянова, която успява да запази и развие силна учителска общност.

Фиксацията на Минеков към Италианския лицей не е случайна, казват запознати. Все пак баща му - Величко Минеков, е бил в близкото лично обкръжение на Тодор Живков, като част от т. нар. „ловна дружинка“. Именно заради близостта си до Живков, Минеков - баща се издига до първи заместник-председател на Съюза на българските художници и член на Комитета за култура, а по-късно е и народен представител.

Добре известно е негативното отношение, което номенклатурчиците около Живков са имали към ролята на Людмила Живкова в българското образование и култура.

Това обяснява фиксацията на Минеков спрямо дългогодишния директор на лицея Велянова, която е удостоявана от българските президенти с най-високите държавни отличия. Величка Велянова е носител и на ордена Кавалиере - специалното отличие за чужденци на Италианската република. 

Членове на Настоятелството на Националния комплекс по култура определят като кощунствени критериите, с които културният министър е обявил конкурса за нов директор преди две седмици.

Подозренията им са, че Минеков дори има кандидат за поста. Това е Ралица Базайтова, главен експерт в Министерство на културата, която няма никакъв управленски опит, но пък се оказва сред най-доверените хора на Минеков в рамките на пребиваването му в институцията през двата служебни кабинета. Именно по това време Базайтова успява да защити докторантура в Шуменския университет.

Според членове на училищното настоятелство на Италианския лицей конкурсът за нов директор е опорочен и това лесно ще се установи в съда при обжалването му.

Според критериите на Минеков, кандидатите, които имат образование с професионалното направление „Природни науки“, не могат да участват в конкурса.

Това се явява дискриминация, още повече, че завършилите средното си образование в училището получават дипломи, в които се вписват, че са завършили с профил: „Хуманитарни науки“ и „Природни науки“.

Така се оказва, че кандидат за директор може да е чиновник от културното министерство, но не може да е преподавател по „Природни науки“, при положение, че дисциплината е задължителна за преподаване в НУКК. 

Освен това, Минеков иска избраният от него директор да знае „чужд език“, без да уточнява какъв точно.

Критерият звучи комично, според членове на настоятелството, тъй като дори не е уточнено - дали под „чужд език“ се разбира някой от официалните езици на Европейския съюз или може да се явяват кандидати, които знаят примерно сръбски, румънски, турски или руски език.

Най-логично и дори задължително би било пред кандидатите да се посочи задължителното условия да имат сертификат за владеене на италиански език, най-малкото, защото обучението по профилираните предмети в училището се води именно на италиански език. 

Б. Р.: Наглостта на Минеков не познава граници. В средата на септември служебният културен министър не се посвени да уреди лакея си от протестите Светослав Трайков на позицията „държавен експерт“ в Дирекция „Международна дейност и европейски проекти“ без да е ясно, имал ли е минимално изискуемия срок от четири години професионален опит варненският протестър. Амбициите на миналогодишния съветник на Минеков били да бъде командирован в Брюксел. 

Очевидно Велислав Минеков така разбира участието си във властта - да унищожава авторитети, докато урежда свои протежета на ключови позиции.

Запознати обаче са категорични, че плановете на министъра за кощунственото назначаване на удобен директор на Италианския лицей ще претърпят провал. Още повече, че преди дни на „Дондуков“ 2 били информирани за амбициите на Минеков относно училището в Горна баня.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук