По проекта за изграждането на тунел „Железница“ АПИ е действала изцяло в рамките на закона, обясни пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. „Процедурата за изграждане на тунел „Железница“ е една извървяна процедура изцяло по Закона за обществените поръчки. Има избран изпълнител – това е „Джи Пи Груп“, има и класиран на второ място.

„Джи Пи Груп“ изрази медийно становище за отказване от процедурата, но това не означава писмено изпращане до АПИ“, заяви Аврамова.

Тя посочи, че АПИ е поискала подновяване на офертите на „Джи Пи Груп“ и на „Главболгарстрой“, тъй като е изтекъл срокът за тяхната валидност. „Класиралият се на второ място не е подновил своята оферта и АПИ всъщност е действала по законния начин – поканила е класиралия се на първо място за сключване на договор. Нямаме писмен отказ, така че договорът е факт“, заяви регионалният министър и посочи, че АПИ е действала изцяло в рамките на закона, предава novini.bg.

„Няма как да отстраним участник по други причини, освен чисто законовите. Надявам се процедурите и за останалите отсечки да вървят нормално, да няма обжалвания, така че да можем да построим магистралата до 2023 г.“, обясни Аврамова.

През 2019 г. предстои актуализация на действащата Национална концепция за пространствено развитие, която ще послужи за основа за програмирането на следващия програмен период. Предвиждаме в новата оперативна програма за регионално развитие средствата да бъдат разпределени по два основни приоритета – с градско и с регионално направление“, обясни регионалният министър.

Аврамова посочи, че в предстоящия период не би трябвало да има бели петна. Тя уточни, че е важно да се намали делението на градски и селски територии. „Предложения от МРРБ проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за регионалното развитие е с цел да се използва по-добре натрупаната обща база от информационни ресурси и капацитет. Страната ни със своите природни дадености има нужда от диференциран подход на развитие за всеки един регион. Затова през 2019 г. предстои изграждане на плановете за пространствено развитие от ниво две. Те ще отразят конкретните проблеми на дадения регион, както и неговите нужди“, обясни Аврамова.

Регионалният министър посочи, че по отношение на градското измерение подборът на проектите ще бъде отговорност на градските общини, като тези проекти ще играят ролята на интегрирани териториални стратегии за градско развитие.

„По отношение на регионалното измерение – регионалните съвети за развитие от ниво две имат потенциал да бъдат натоварени с допълнителни функции, като местните власти ще имат своята роля в тях“, заяви Аврамова.

Като добър пример за регионален подход тя посочи изразеното желание на две общини - Сливен и Ямбол, за изграждане на четирилентов път помежду им.