Процедурата за тунел „Железница“ е в ход и не е приключила. Това коментира по време на официалната церемония по откриване на реновираната сграда на Областна администрация Благоевград Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, предаде агенция "Фокус".

„Има избран изпълнител и има обжалване в Комисията за защита на конкуренцията. След обявяване на отказа за сключване на компанията „Джи Пи Груп“, продължава процедурата за избор на изпълнител. Не мисля, че ще има забавяне в строителството на „Железница“. В законовите срокове ще приключи процедурата и ще имаме избран изпълнител, за да стартираме този много важен проект“, каза още министър Аврамова.

Тя посочи също, че третокласната пътна мрежа в България е в най-тежко експлоатационно състояние. Министър Петя Аврамова подчерта, че Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) много внимателно разглежда програмата, която ще изпълнява през 2019 година. „Съобразяваме се с всички населени места, в които има проблеми, в това число - гранични пунктове, свлачища, които се активизираха на много пътни отсечки, както и състоянието на цялата републиканска пътна мрежа. Има изготвен доклад и обследване на републиканската пътна мрежа, който е направен със съдействието на областни пътни управления. АПИ финализира доклада, така че 2019 г. приоритетно ще бъдат работени тези пътни отсечки в държавата, които са в най-тежко състояние.

По първоначални данни третокласната пътна мрежа е в най-тежко експлоатационно състояние. Около 25% от пътищата в България имат проблеми и ние трябва да направим приоритизиране. За всички е ясно, че средствата не са в тези размери, в които на нас ни се иска, защото АПИ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството имат първостепенна задача, която е пътната безопасност и пътуването по едни добри пътища. Ще се съобразим с финансовите рамки и ще приоритизираме за 2019 програмата за изпълнение“, каза още министър Аврамова.