Обмисля се вариант за съкращаване на сроковете за проектиране и за строителство относно трайното укрепване на свлачището при Тикале, което затруднява движението по пътя Смолян-Мадан. Това обясни пред журналисти в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Според нея се търси вариант, с който да се направи по-бързо възлагането на строителните дейности по окончателното укрепване на свлачището. Министър Аврамова участва в Смолян в граждански диалог на тема регионално развитие. Форумът е част от платформата за граждански диалог "Европа в нашия дом".


Относно свлачището при Тикале, регионалният министър уточни, че вече има стартиране на проектантски дейности по трайното му укрепване. Според Петя Аврамова един от вариантите за укрепване е чрез т.нар. джоб - стени, с които да бъде овладяно изцяло свлачището.

Европа е всеки ден в нашия дом, всички ежеднeвно виждаме резултатите от европейската солидарност, от кохезията, заяви министър Петя Аврамова. Според нея чрез европейската солидарност имаме възможност да направим нашите градове по-хубави, да обновим пътищата. Общо 23 второкласни и третокласни пътища с дължина 360 км се рехабилитират с проекти по Оперативна програма "Региони в растеж", посочи министърът. Вече са въведени в експлоатация 6 от тези пътища, а до края на 2019 г. се очаква да приключи рехабилитацията на 14 участъка с дължина 208 км на стойност 184 млн. лв. Няколко от тези проекта са в област Смолян, сред тях е рехабилитацията на 21 км от трасето Михалково- Смолян. Предстои рехабилитация на 27 км от пътя Смолян- Стойките - Широка лъка.

Проектът с индикативна стойност 23 млн. лв. е във фаза тръжна процедура и предстои отваряне на ценовите оферти. Изработва се прединвестиционно проучване относно идеята за изграждане на 3-та лента в участък от пътя Асеновград- Смолян, бе посочено на срещата. Проучването има за цел да определи участъците, в които може да се изгради 3-та лента.