България трябва да свикне, че и творците трябва да плащат данъци и също са обект на конфликт на интереси. Това каза министърът на културата Боил Банов по време на заседание на парламентарната комисия по култура и медии, предаде агенция „Фокус“.

По отношение на необходимостта за вписване на Народните читалища в Търговския регистър министърът на културата посочи, че това стои нелогично. „Но от друга страна, читалищата всъщност са неправителствени организации – те имат своята държавна подкрепа, но не са държавна структура. Към момента не мога да предложа решение в тази посока“, заяви Банов.

Той посочи, че България трябва да свикне, че и творците трябва да плащат данъци и също са обект на конфликт на интереси – така, както е по света. „Сега имаме уникален случай с г-жа Кутева, която трябва уволня, защото не си е попълнила в декларацията, че е председател на ансамбъл „Филип Кутев“. Предполагам, че г-жа Кутева не знае новите промени в закона“, обясни той.

На въпрос каква е съдбата на Плевенския театър, Банов обясни, че има проект за цялостна реновация. Той посочи, че когато се инвестират 5 млн. лв., трябва да се направи всичко, а не частично. „Проектът ще се препроектира – процесът ще стане бързо, защото проектантът е същият. Опитваме се да представим проекта така, че по-малък процент да бъде самоучастието, за да не ги обречем за години напред да връщат“, коментира Банов.