„В момента правим двоен преглед на системата за горите. Двоен ще бъде и контролът на списъците, които се правят от кметовете на хората, имащи право да получават дърва за огрев“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов от трибуната на Народното събрание по време на дебатите за приемане на Закона за държавния бюджет. 

„Взели сме необходимите мерки хората да са снабдени с дървесина този и следващия сезон. Спекулата беше достигнала невероятни нива“, подчерта д-р Иванов. Той допълни още, че вече се продават дърва на по-ниски цени на местното население, благодарение на мерките, взети от министерството. „Правилен е подходът, който имаме сега“, подчерта д-р Иванов. 

„В момента законът е такъв, че кметовете трябва да изработват списъци на хората“, обясни министърът и допълни, че това може да се промени с изменения на нормативната база, което е инициатива на народните представители. По думите му, ако депутатите считат, че това е предпоставка да се политизира темата, то е в техните възможности да се направят изменения.     

Земеделският министър посочи още, че с промените, които се въвеждат сега, се създават и условия фирмите да работят по-сигурно.  „Интересът към тази дейност, която държавните горски стопанства развиват, е много голям“, коментира министърът. 

Относно изваждането на Изпълнителна агенция по горите от Министерството на земеделието, министър Иванов акцентира, че контролът и изпълнението на дейностите трябва да са в различни ръце. „Това е механизмът, по който ще работи държавата. Трябва да върнем доверието на хората в държавата“, подчерта още той.