Оптимист съм, че до юли ще влезем в банковия съюз. Това заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му, ако България влезе в чакалнята, това означава много по-добър кредитен рейтинг на българската държава. „Много повече инвеститори ще наблюдават страната ни с интерес", категоричен е министърът. 

„Една от основните цели на управленията през годините бе всъщност приемането на еврото като валута у нас. Разбира се, за да стигнем до това трябва да извървим дълъг път.  В момента сме в правилна посока. Ние сме готови по отношение на изпълнение на всички онези мерки, които ще ни помогнат да влезем в чакалнята.

Важно е да споменем, че през последните 10 години в нея няма никой. Имаме много работа по отношение на инфлацията. Днес видях икономисти, които казаха, че не сме изпълнили критериите.

Важно е да се обърне внимание в кой момент трябва да бъдат постигнати дадените показатели. Имаме години, няма как от утре да се приеме еврото или да се вдигнат цените. В това отношение хората може да са спокойни”, поясни той.

„В България се извършиха от ЕЦБ няколко стрес теста и оценка на активите. Целта им е да се провери състоянието на банките работещи в България – като българските, така и международните.

Важно е дали биха издържали на финансов и икономически стрес. 4 от тях минаха теста, а при 2 се наблюдаваха забавяния. За Първа инвестиционна банка имаше много голям напредък”, каза още Караниколов.

Той обърна внимание, че избързваме. „Целта е през юли България да бъде в чакалнята. В момента заради пандемията повечето от инвеститорите са се отдръпнали и наблюдават. Предполагам, че в понеделник ще станат ясни имената на частните инвеститори", каза още Емил Караниколов. 

Според министъра на икономиката България бързо ще възстанови БВП-то си и икономическия растеж. „България влезе в изключителна добра кондиция в тази епидемия”, заключи Караниколов.