С промените в Наказателния кодекс ограничаваме възможността да се редуцира наказанието. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов в сутрешния блок на БНТ.

„Промените в Наказателния кодекс, касаещи съкратеното съдебно производство, са резултат от обществен дебат и смятам, че са навременни. Друг въпрос е доколко са уместни в контекста на развитието на българското наказателно право. Българското общество започва да изпитва реактивност, когато има тежки престъпления.

Общественият дебат трябва да бъде достатъчно сериозен и задълбочен и да се основава на едни принципни обстановки на българската наказателна политика“, посочи той.

„В нашия законопроект, който внесохме на 5 септември, сме дали конкретни отговори кои престъпления са тежки и кои не. Те няма да затруднят правоприлагането. Два са критериите в предложението ни за промяна на чл. 58А от НК. Първата е обективна по отношение на вида престъпления. В предложението са визирани 4 групи престъпни деяния – тежка телесна повреда, убийство, изнасилване и блудство“, каза още Кирилов.

По думите му при тях може да има съкратено производство, но се ограничават последиците. „Ограничаваме възможността да се редуцира наказанието. Сега е възможно да се редуцира с една трета от размера на наказанието. Ние сме предложили това да не е повече от една пета“, добави министърът.

„Във всеки отделен случай Съдът определя конкретно дали се предлага намаляване на наказанието с до една пета, или не. Това е решение на Съда и следва да бъде резултат от позицията и на Прокуратурата, и на всички други участници в процеса“. Допълни той.


По думите му, Прокуратурата пледира на една равнопоставена основа т.в мнението й тежи и се равнопоставя на мнението на другите участници.
„Имам доверие на Съда и смятам, че като общество трябва да му се доверяваме“, каза още Кирилов.