„Подобряването на грижите за деца и гарантирането на правото на всяко дете да живее в семейна среда са основен приоритет на Министерството на труда и социалната политика. Ключово условие за успешното му изпълнение е развитието на качествени, достъпни и подходящи услуги в подкрепа на семействата и децата“.

С тези думи министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров откри заключителна конференция на тема „Силен старт за нашите деца: Рамка за качество на образованието и грижите в ранна детска възраст в България“, организирана от Министерството на образованието и науката.

Той подчерта, че ранното детство е изключително важен период, в който се полага основата за емоционалното, социалното и физиологичното развитие на децата. „Усилията и средствата, които се влагат в ранното им развитие, са инвестиция в благосъстоянието на цялото общество“, каза министър Лазаров. 

В изказването си той изтъкна подкрепящата роля на социалните услуги за децата и семействата, за образователната система и грижите в ранна детска възраст. „Работещите в детските ясли и детските градини ще продължат да получават необходимото съдействие от колегите си, предоставящи социални услуги, защото само със съвместните усилия на всички системи, на всички нас като част от обществото, ще осигурим силен старт в живота за нашите деца“, посочи министър Лазаров.

Той акцентира върху значимостта на реформата в сектора на социалните услуги и въвеждането на интегриран подход за тяхното предоставяне. „Това постави децата и семействата в центъра на нашето внимание и позволи социалната, образователната и здравната система да им предоставят подходящи услуги спрямо техните нужди. С направените промени осигурихме равен достъп на всички деца до качествени и ефективни социални услуги“, каза министър Лазаров.

Той посочи и необходимостта от повишаване на професионалния капацитет на всички специалисти, които работят с деца и изрази увереност, че работещите в детските ясли и градини ще продължат да получават необходимото съдействие от колегите си, предоставящи социални услуги.