Комплекс от фактори налагат поскъпването на цената на водата. Това заяви в ефира на "Събуди се" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
Два са основните компонентни фактора за поскъпването й. В едно населено място на базата на справедливия модел имаме единна цена на територията на цялата област, затова в Монтанско например в някои села цената на водата се повишава. През 2015 година е приет този закон за уеднаквяване на цената на водата в цяла област и точно тогава това нещо бе подкрепено от БСП, които пък в момента протестират", каза Нанков.

"Вече имаме наредба за качеството на услугите. КЕВР ще прави периодичен контрол на всички услуги", добави той.

"Държавата за да инвестира във ВиК трябва да изразходва средства от държавния бюджет или от такса. Ако изходим от хипотеза, че данъци не трябва да пипаме, ние трябва да гарантираме по-високото качество на услугата с по-висока такса. Но пък социалният елемент ще е необлагаем обем. Ще дискутираме дали да е кубик или кубик и половина - с минимална цена", заяви Нанков.

Министърът заяви, че е много лицемерно от страна на БСП да бъде част от протеста, при положение, че преди това тя и парламентарната й група са одобрили точно тези промени .

Министърът заяви още, че КЕВР също подлежи на контрол, "ако имаме закононарушения и неадекватно боравене с данни".

"Водните комисари ги познавам много добре - сред тях е и гражданката Нинова, представители от Реформаторския блок и гражданската квота. Те са в организацията на протестите", коментира още Николай Нанков и добави: "Може да има по-качествена водна услуга без спекулация на политическо ниво".