България не се отказва от предоговаряне на плана за възстановяване и устойчивост с Европейската комисия, заяви министърът на енергетиката Росен Христов след заседанието на енергийните министри в Брюксел. Той обаче призна, че процесът протича трудно и предстои нова среща след 3 седмици. 

Министър Христов заяви, че позицията на Комисията се дължи на поетите ангажименти от предишното правителство:

"Както беше очаквано, срещнахме твърдо становище, че няма да е лесно да предоговорим плана - най важната причина е категоричността, с която предишното редовно правителство е подписало документа, без да направи необходимите анализи и да приеме ангажименти, които са изпълними".

Кои точно ангажименти, поети от предишния кабинет, пречат според министър Христов:

"Ангажиментът за 40% намаляване на емисиите от въглищните електроцентрали - изброеният списък от 14-15 обекта. Това е главното, което трябва да предоговорим, тъй като, както анализите показаха, за нас това е неизпълнимо.

Тоест, ако го изпълним, трябва да затворим мощности, ако ги затворим - имаме несигурност в електроснабдяването и пропуснати печалби.

Така че, за да компенсираме това, ние трябва да покажем алтернативи, тоест преминаване по-ускорено към възобновяеми източници на енергия, някакъв план за декарбонизация на най-старите въглищни електроцентрали, което също е в наш интерес", каза Росен Христов.

Какъв е шансът за предоговарянето на плана?

"Те не могат да ни накарат да изпълним нещо, което застрашава интересите на страната, но най-простата логика е: Ако вие искате да се откажете, друго не ни остава, освен ние също да се откажем.

Тоест няма да финансират проектите, което нито те, нито ние искаме. Знам, че ние можем да представим това, което те искат, знам, че ще е изключително трудно, тъй като има голямо изоставане - програмният период е до 2026 г., вече са минали доста месеци и години, останалите държави са много по-напред.

Тоест ние в момента трябва да убедим Еврокомисията, че имаме програми и те се стартирали. И заслужаваме по такъв интензивен начин да ни дадат възможност да наваксаме. 

Така че, това, което предстои в следващите 3 седмици е - преговори със синдикати, местни общности, тоест всички конкретни проекти да се подпишат в рамките на споразумения, меморандуми. Тоест неща, които да имат тежест пред ЕК", коментира енергийният министър във връзка с ангажиментите при предоговаряне на ПВУ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук