Вчера приключи вторият ден от двудневната проверка в България на представители на ЕК за готовността ни за Шенген.

Официален отзив от проверката не е даден, не се очаква да бъде даден такъв, каза на брифинг външният министър Николай Милков.

По думите му по оценка на проверяваните, проверката е приключила успешно. Докладът на базата на проверката ще бъде обсъден на експертно ниво на 26 октомври.

Ако становищата са положителни, на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 и 9 декември би следвало да може да бъде прието решение, каза Милков.

По думите му, сега на МВнР му предстои да направи "спешни совалки", да положи лобистки усилия на различни нива, за да се гарантира положително решение през декември.

Той каза още, че предстои на следващата сесия на ЕП между 17 и 20 октомври да се приеме резолюция за членството на България и Румъния в Шенген.

Темата за влизането ни в Шенген, бе повдигната от Румен Радев, както на работната си среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, така и по време на друга такава със свои колеги държавни глави от групата "Арайолуш". Радев убедено представи, че присъединяването на България към шенгенското пространство е не само инвестиция в регионалната сигурност, но и предпоставка за по-голяма стабилност.

Служебният премиер Гълъб Донев също е изказвал позиция по отношение присъединяването на България към Шенген. Според него една от най-важните мерки, които трябва да се предприемат, е засилване на граничния контрол.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук