Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева даде интервю за предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Основната тема, която бе дискутирана, бе за протеста на медицинските сестри. Министър Сачева посочи, че трябва да има повишаващо се възнаграждение в сектора на здравеопазване и това се случва.

Все още ръстът на заплатите не е достигнал това, което те желаят, но в много български болници мединските сестри получават близо 1500 лева, посочи тя. Но исканията им не се изчерпват само с възнагражденията, а се поставят и искания, които са неизпълними, допълни Сачева. 

Ако се изпълнят исканията на медицинските сестри, утре ще излязат на протест лекарите, после инженерите, после социалните работници. Работата не е в това да има диктат на малцинството, а да се намери най-добрия баланс за всички, каза министър Сачева.

Развитието на човешките ресурси в социалния сектор бе друга тема в разговора. Министър Сачева каза, че се търсят възможности още от самото начало младежи да бъдат насочвани към тези професии, които да се реализират в социалната сфера. Тя изрази мнение, че дълго време вниманието на обществото е било насочено към икономическите проблеми, а социалната сфера е била пренебрегвана.

Законът за социалната помощ няма да бъде отменен, посочи Сачева. За тази година бюджета е 93 млн. за лични асистенти и те вече не са достатъчни. Министър Сачева посочи още, че тежките проблеми в тази област се политизират и това ще се отрази негативно към хилядите хора, които имат нужда от такава подкрепа.

Децата с най-тежки увреждания са около 8 хиляди и за тях има средства за лични асистенти. Министър Сачева посочи, че хората, които са в най-тежко положение не бива да се притесняват, те ще получат необходимата помощ. Тя изрази мнението, че има политическа злоупотреба със страховете на тези хора.

Около 5 хиляди душе са самотните възрастни хора, над 65 години, в малки населени места, те нямат никакво право на помощ. За тези хора министерството се грижи през програмата за патронажна грижа и през националната програма за грижа в домашна среда, каза министър Сачева. В разговора бе посочена стойността на необходимите средства, за да се изпълнят всички искания - повече от 3 млрд. лева.