"Респект и дълбока човешка признателност към всички медсестри. Не очаквайте от нас и мен да поставям под въпрос нечие право на протест. Самият аз съм протестирал достатъчно. Най-малко от мен може да очаквате укор в тази посока. 

Това стана ясно по време на извънреден брифинг от Министерски съвет по повод барикадиралите се медсестри. 

"Важно е всяка форма на протест обаче да не създава обществен смут. Изкуството на политиката е да се търси баланс между различните обществени интереси. Ако сведем политиката само до представляване на интересите на една група или подгрупа, то това би довело до разпад", каза той. 

"Въпреки цялото ни желание да бъдем отворени по оперативни въпроси и да удовлетворим всички искания, но не можем да вземем решение, което противопоставя една обществена група на друга. Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под такъв текст. Това е противозаконно", заяви Дончев. 

"Продължаваме да сме отворени за диалог. Пазете държавата, защото ние друга нямаме, имаме само една. Пазете институциите и законите", каза Дочнев. 

"Има много хора с болести и проблеми. Светът е такъв. Но да се опиташ да се възползваш от такива хора е грях, не от политическа, а от християнска гледна точка", каза той.

Заместничката на Кирил Ананиев - Жени Начева обясни какво е направено за медсестрите

"С медицинските сестри водим диалог от повече от година. Стремим се към това и сме отворени за разговори", заяви Жени Начева, зам.-здравен министър. 

"Министър Ананиев даде брифинг от Брюксел. Ще се върне в Бъглария късно тази вечер", заяви Начева. 

"През 2019 година осигурихме финансова подкрепа за лечебните заведения за болнична помощ от правителството на няколко етапа и бяха отделени още средства в общ размер на близо 80 млн. лева", каза тя. 
 

"През настоящата година се осигури устойчивост на тези средства", огласиха от МС. 

"За първи път постигнахме стъпка, съгласно която със средно 200 лева са увеличени разходите за персонал за специални грижи", каза тя.

"От името на г-жа Мая Илиева получих проект на споразумение, с който се запознахме. Той съдържа искания за генерална и съществена промяна на настоящия здравноосигурителен модел", каза Начева.

"Това не е нещо елементарно, което касае единствено и само специалистите по здравни грижи и в частност медсестрите. Това е сложна система от взаимодействия на лекари и сестри в болничната и извънболничната медицинска помощ", добави тя.

"Тя обхваща всички структури и звена, които се грижат за нашето здраве, изисква се специален подход", каза Начева. 

"Всяка промяна, по желания от тях начин, би довела до дестабилизация на здравно-осигурителната система", добави тя. 

"Все още сме отворени за диалог с всички структури, но ние трябва да намерим балансиран подход. В условия на заплаха нашите структури почти денонощно са в готовност вече втори месец заради коронавируса. 

Адмирации, респект и уважение към всички, които в момента са на работните си места и се грижат за здравето ни. Бихме приели всички разумни предложения, но не и такива, които биха дестабилизирали сектора и държавата", завърши тя. 

На трибуната излезе и социалният министър Деница Сачева

"Ние считаме тези искания за политически, защото се иска цялостна промяна на модела на здравеопазване - нещо, което няма как да се получи по този начин", каза тя. 

"Готови сме да започнем разговор за колективното трудово договаряне. За това няма как обаче да се вземе решение еднолично от правителството", добави Сачева. 

"Сами разбирате, че би било безотговорно да се подпише споразумение с няколко политически лица, без значение дали им симпатизираме", каза тя.

"Ние съзнаваме това, уважаваме професията на медсестрите и исканията им. Правим всичко възможно да увеличим възнагражденията им. Не можем да слушаме само гласовете на медсестрите в здравеопазването. Трябва да се съобразим с интересите на всички", добави Сачева. 

Не може да се съгласим с исканията им към този момент, защото това ще дестабилизира здравната система", каза тя.