На днешното заседание на правителството обсъдихме новите правила, с които по-ефективно да се управлява пандемията. Целта е да има все по-малко щети, по-малко затваряне на икономиката и училищата, защото това ще ни изиграе много лоша шега в бъдеще, най-вече заради образованието на децата.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на транспорта Николай Събев по повод днешния голям протест в София срещу зеления сертификат.

Приетите днес правила ще дадат възможност да имаме минимални щети, защото приетият модел ще ни дава възможност да действаме планово, добави той.

Днес имаме подадени формуляри на 750 студенти, стажанти, които са готови да отидат в болниците и да помагат като доброволци, защото проблемът не е в броя легла, а в това, че ако увеличим леглата, нямаме достатъчно персонал. Това е достойната позиция, посочи министърът.

Всеки има право да протестира, но езикът на омразата не е градивен, никога не е водил до нищо добро в историята на човечеството, подчерта Събев.

Той коментира и плановете за Коридор №8, който свързва Адриатическо море с Черно море през Албания, Северна Македония и България.

Имало е желание и намерение това да се случи, но се е действало по-лежерно. По-тревожното е че през декември Европейската комисия извади този коридор от основните европейски пътища.


Сега трябва да убедим Европейската комисия да върне Коридор №8 в този списък, да ги убедим, че този път е важен. Този път ще придвижим цялата ситуация да се случва темпово и с повече енергия. Колкото по-бързо се придвижват стоките и парите, толкова повече ще се повиши и жизненият стандарт, заяви транспортният министър.

По думите му още през тази година ще се видят първите значителни резултати за модернизация на Летище София.

Имаме програма да "събуждаме" летищата в България, така че те да бъдат действащи. Важно е да осигурим условията, при които въздушната индустрия да е в растеж. Икономическият интерес на България е да отворим всички възможности, така че бизнесът да расте, коментира Николай Събев.

По повод развитието на железопътния транспорт Събев каза: "Ние ще вложим много енергия, искаме да увеличим темпото и да получим добър резултат".