Нашите усилия са за работещ модел за български храни от български производители в магазините. Това заяви в сутрешния блок на БТВ министърът на земеделието и храните Десислава Танева. 

Вчера министърът предложи да се въведе задължение, според което всички търговски оператори да предлагат месна регионална продукция на производителя. 

"Предложихме вариант, който не нарушава логистиката за доставки в магазините, но да отделят половината от площта на магазините си за български стоки. Всяка верига ще реализира това както пожелание. С такава концепция работят веригите във Франция и Италия", каза още министърът. 

"Говорим за концепция, която е възможно най-изпълнимата. Имаме 25 000 сезони производители на плодове и зеленчуци", разкри Танева.

"Става въпрос за месните продукти, а не за цитрусовите плодове, които така или иначе не се произвеждат у нас. Това е подкрепа за общността, с която живееш", коментира земеделският министър. 

"Няма причина да се оскъпят българските стоки във веригите. Потребителите ще решат какво да пазаруват и вноса на стоки във веригите ще се води по това", заяви Танева.