Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева определи като „силна и емоционална“ речта на Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на тържествена сесия на американския конгрес. Столтенберг говори пред законодателите по повод 70-годишнината от създаването на алианса.
 
Захариева, която бе в залата на Конгреса по време на речта, заяви, че от реакцията на присъстващите се е убедила, че законодателите и от двете партии са силни поддръжници на НАТО и на силните евроатлантически връзки.
 
“Изключително силна реч с много ясни послания за силно сътрудничество независимо, че понякога имаме различия, разбира се”, каза Захариева.
 
В изказването си освен към единството Столтенберг насочи вниманието си и към нуждата от по-голям бюджет за отбрана сред съюзниците, за да може да се отговори на настоящите предизвикателства, сред които руските действия в Черно море.
 
Именно Черно море е темата, която българският вицепремиер и номер едно дипломат ще обсъди с останалите външни министри на страните от НАТО днес, като се очаква в края на деня да бъде представен пакет от мерки.
 
Междувременно в навечерието на официалната програма по честването на годишнината от създаването на НАТО министър Захариева обърна внимание и на други приоритети за страната ни. В сряда тя проведе среща с Питър Наваро - специален помощник на президента Доналд Тръмп и директор на Офиса по търговия и индустрия. С Наваро е станало въпрос за преговорите за закупуване на самолети Ф-16 и по-конкретно за коригиране на цената за тях.
 
Вицепремиерът е разговаряла и с министъра на правосъдието Уилям Бар, на когото е благодарила за оказаната от САЩ подкрепа при осъществяване на съдебната реформа в България.
 
Според МВнР Захариева е заявила пред Бар „Имаме изключително близко сътрудничество с вашите служби, благодаря за обученията, които редовно организирате от години за нашите прокурори и следователи".