„Българските разследващи органи ще окажат съдействие за изясняване на причините за инцидента в Северна Македония“. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред български медии във Вашингтон за инцидента в Северна Македония.

„Моите съболезнования към семейството. Премиерът се чу със Заев, министър Младенов е в постоянен контакт със своя колега. Предстои изясняване на причините за трагичния случай. В посолството още снощи беше сформиран кризисен щаб, нашият генерален консул присъства на разпознаването на телата. Нашите разследващи органи ще окажат съдействие за изясняване на причините за инцидента“, заяви Екатерина Захариева, цитирана от Фокус.

Тя коментира и друга актуална тема – скандалът между София и Анкара по повод изявлението на говорителя на МВнР на Турция: „Предполагам, че изявлението на говорителя на МВнР на Турция е някакъв странен начин на извинение“. 

„Запознах се, предполагам, че това е някакъв странен начин на извинение. Разбирам, че според тях министърът не е имал това предвид. Разбирате, че ние, за да реагираме, сме прочели внимателно какво е казал министърът“, заяви Захариева.

„Имаме големи шансове догодина да получим покана за преговори за приемането ни в ОИСР“, каза още вицепремиерът и министър на външните работи, преди участието си в срещата на министрите на външните работи от НАТО.

„Днес имаме много важни срещи. Ще започна със съветника на президента Тръмп по икономическите въпроси Питър Наваро, с когото ще говорим за приемането ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Знаете, че това е основен приоритет на нашето правителство, през последната година и половина напреднахме страшно много в процеса по присъединяване. За съжаление, САЩ все още имат политика за ограничаване на приемането на нови членове, но мисля, че с това, което направихме през последната година и половина, имаме големи шансове догодина да получим покана за преговори заедно с Бразилия. Това е много важно за правителството, а и българският бизнес го иска, така че наистина се надявам този разговор да помогне на България в този процес“, заяви Захариева.

Тя посочи, че ще се срещне и с главния прокурор на САЩ Уилям Бар, с когото ще разговаря за сътрудничеството между нашите служби. Излязохме от списък 301 - той е важен, защото инвеститорите правят справка с него.

„Ще се видя и с председателя на вътрешната комисия в Сената, ще разговарям за падането на визите, тази година имаме близо 4 на сто процента спад на отказите, работим и с посолството на САЩ, за да увеличим информираността на българските граждани, които кандидатстват и те да могат да попълват правилно своите документи. Подозираме, че по-голяма част от отказите са всъщност заради това, на формално основание“, добави тя.

„В Конгреса ще разговарям със заместник-председателя на комисията по външна политика на САЩ. Много важен акцент е започването на преговори за подписване на социалната спогодба. Очакваме да ни включат в списъка от страни, с които приоритетно ще се водят преговори. Двустранните срещи ще започнат след официалната сесия на Сената и на Конгреса в присъствието на всички външни министри и държавния секретар на САЩ по повод 70-годишнината на НАТО. Ще има три сесии, сред темите, които ще обсъждаме, са сигурността и Договорът за ракетите със среден и малък обсег, а също и отношенията между съюзниците в Европа и САЩ“, обясни вицепремиерът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!