Равновесието безспорно е нещо, без което не може да се живее. Относно пчелите, направихме много срещи и разговорите са за това, дали опрашването трябва да бъде платено. Това в момента не е приложимо- да се заплаща опрашването и да се игнорира продукта мед, каза в предаването „Беновска пита” по Канал 3, министърът на земеделието Румен Порожанов.

Не можем да говорим за некачествен мед. Всеки производител, който държи на името си, произвежда меда си с правилната суровина. Имаме много разговори и се опитваме по много начини да ги подпомагаме. Имаме над 10 милиона за пчеларите. Исканията им за 40 лева на пчелно семейство са прекалени, каза още той.

Българското производство върви нагоре и напред. Тази година, то е над 8 процента напред.  Живеем в глобален свят, но е важно, че храната е налична. Българския дял е все по-голям. Направихме интересна кампания за подкрепа на българските производители. Очакванията са, всеки български потребител да се ориентира към българския продукт. Качеството се следи от Агенцията по храните. Надяваме се цената да е достъпна, заяви Порожанов.

Финансират се малките производители и се насърчават. Парите в контекста на директните плащания, имаме по сегашния модел, с малко увеличение на бюджета, малко под 1 процент, за сметка на старите страни членки, който имат намаление от 3 процента. Ние имаме възможност със собствено съфинансиране, да конпенсираме. Това е тема 2021-2027 година. Тази година беше трудна, но успешна. България имаше шанса, да не бъдем засегнати от страшни климатични промени, освен юли месец, с големите дъждове, каза още министърът на земеделието.