Стари порочни практики се опитват да пробият в Министерството на туризма при сегашния служебен министър Илин Димитров. От една страна те са свързани със забавеното плащане на средствата към хотелиерите за настаняването на украинските бежанци.

В последно време приоритетно са изплащани суми към хотели в Хасково и Кърджали, твърдят пред TravelNews служители от ведомството. От друга са опитите за връщане на кадри на ГЕРБ в министерството и наемане на фирми за дейности без обявяване на обществени поръчки. 

Служители в Министерството на туризма са предлагали на Илин Димитров да бъде върнат на работа Веселин Джелатов, бивш директор на дирекция „Програми и проекти в туризма“ още от времето на Николина Ангелкова (ГЕРБ), обясниха техни колеги. Първоначално идеята е била да бъде възстановен като директор на сегашната дирекция „Програмиране и управление на проекти“, която се оглавява от Тодор Варгов.

След това е направен опит през граждански договор. Министър Илин Димитров е дал назаден след като е разбрал, че Джелатов е разследван от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) по сигнали от хотелиери за комисионни във връзка с изплащането на средствата по програмата за настаняване на украинските бежанци, твърдят от ведомството.

По тази причина е бил освободен от предния министър на туризма Христо Проданов.

Покрай Джелатов е разпитвана и консултантската компания „Интерконсулт груп“, която правеше мониторинг на старите схеми за изплащане на помощи в туризма, обясниха от министерството. „Джелатов не е на трудов, нито на граждански договор. Той беше уволнен от предишния министър. Нямам никакви отношения, контакти с въпросния господин и не го познавам“, коментира министър Илин Димитров. 

Негови служители обясниха, че има натиск за изплащането на средства на хотели, които са в районите на Хасково и Кърджали, които са били със забавени плащания. Към този момент вече са верифицирани разходите и средствата са им изплатени. 

За днес е подготвена докладна записка за подпис от министъра за наемане на фирма „Сървис Центрикс“ ООД за наем на софтуер за автоматизация на данните, които идват във връзка с програмата за средствата на хотелиерите. Тя трябва да събира и обобщава данните от три екскелски таблици, обясниха служителите.

Договорът трябва бъде сключен без обществена поръчка и под прага от 30 000 лв. Според юристи това ще бъде нарушение, тъй като министерството вече е обявявало големи търгове за софтуер и ИТ услуги. „Такава докладна не съм виждал и не съм подписвал“, коментира министър Илин Димитров. 

Фирмата „Сървис Центрикс“ ООД е близка до Ивайло Кънов, директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ към МВР, казаха от министерството. В момента Кънов работи и с „Виваком“. Официални собственици са Пламен Горанов и Владимир Кънчев, показва справка в Търговския регистър.