Бъдещият служебен кабинет на Румен Радев е сред най-големите тайни. Дори в БСП не знаят имената на бъдещия премиер и неговите министри. Според последния политически слух обаче бившият военен министър Николай Цонев е сред фаворитите за премиерския пост. Цонев има политически опит, близък е до "червените" и има отлично реноме във военните среди, от където идва и президентът Радев, предадоха БГНЕС и Канал 3. 
Бившият вътрешен министър Богомил Бонев също бе едно от най-споменаваните имена за служебен премиер, но самият той отрече, като дори призна, че не се познава лично с Радев. 

На 1 април 2010-та година Николай Цонев бе арестуван във Военна болница, докато си взимаше болничен след направена операция за изправяне на носната преграда. Минути преди това бе задържан съдията от Софийски градски съд (СГС) Петър Сантиров за уреждане на съдебно дело на бившия военен министър. Съдията е арестуван в дома си в столичния кв. Гоце Делчев. Половин час по-рано в кантора на бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на столицата бе арестуван бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Попов е арестуван, докато е предавал на магистрат сумата 20 хил. евро. Тогава обвинението твърдеше, че парите били предложени от бившия министър на отбраната чрез посредничеството на Попов и на съдията в СГС Сантиров, за да бъде осуетено наказателното преследване, образувано и водено срещу Цонев за щети в размер на 120 млн. лв. 

Четири години по-късно Николай Цонев осъди държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Той беше признат за невинен по обвиненията на прокуратурата за даден подкуп на следовател.

Държавата е признала в Страсбург, че е нарушила човешките права на Цонев по време на ареста, че се е намесила в личния му живот и е нарушила презумцията за невиновност.

Операцията по задържането на бившия военен министър се запомни със скандалното поведение на прокурора Роман Василев и виковете „На колене!”. Пресцентърът на МВР, тогава под ръководството на Цветан Цветанов, разпространи видео от задържането, на което ясно се чуваха репликите на Василев към Цонев: „Тъй като си абсолютен престъпник, като всеки един престъпник, долу на земята!”.

Както БЛИЦ писа Кирил Ананиев със сигурност ще е финансов министър.

В това са категорични специалистите от министерството, както и представители на радлични политически сили. В момента той е заместник на сегашния финансист номер 1 Владислав Горанов. Биографията му на финанист е безупречна, а през годините той е доказал, че може да лавира и вляво, и вдясно.

Започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., като преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи“ и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г. Бил е също секретар по финансова политика в администрацията на президента Първанов (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).

За ключовата роля на вътрешен министър упорито се говори, че Румен Радев ще заложи на уважаван експерт по национална сигурност. Едно от имената било това на бившия секретар на МВР професор Николай Радулов.

За външен министър фаворит е дипломатът Любомир Кючуков. В здравеопазването най-сериозният кандидат е бившият здравен министър от кабинета „Костов“ д-р Илко Семерджиев, който беше и един от най-сериозните критици на Петър Москов. За министър на културата се спряга академик Пламен Карталов. Веднага след избирането си за президент Радев и съпругата му Десислава избраха Националната опера за първата си публична изява, а Карталов беше техен домакин. За министерството на спорта фаворит е легендарният гимнастик Йордан Йовчев, който на два пъти беше заместник министър.