Заседание нямаше защото в Конституцията са посочени субектите, които могат да изискат извънредно свикване на Народното събрание. Съгласно процедурата има 7дни, в които председателят да извика заседание и трябва да определи часа му. Това заяви председателят на НС Ива Митева пред bTV.

"Аз не го свиках, защото НС е постоянно действащ орган. При положение, че има редовна сесия и заседания, не смятам, че това се налага. Нямаше доклад на Комисия. Аз трябваше да наруша правилника. Ако тези колеги бяха поискали и бяха задължили председателя на правната комисия да вкара доклада в петък, срокът беше изтекъл. Ако беше поискано на заседание, щеше да се случи. Аз не съм подписала искането, тъй като съм един от инициаторите, които могат да свикат извънредно заседание", допълни тя.

"НС не се отклони въобще от спазването на духа на конституционните текстове. Ако аз бях свикала НС в нарушение на правилника, щях да бъда обвинена в злоупотреба с власт. Президентът действа в съответствие с Конституцията", каза Митева.

"Може би едно от нещата, които 46-я парламент направи е че не отвори Изборния кодекс. Смятам, че предишните избори се произведоха по един честен начин", допълни тя. 

"Получавам много писма и много писания на телефона ми и страницата ми и виждам, че хората ме харесват. Виждам, че хората харесват и ИТН и виждат в нея промяната. Не съм получавала покани за нов политически проект. Имам отлични отношения с Кирил Петков и Асен Василев", обясни председателят на парламента.  

Парламентарната ни група е много единна и отдавам това на младите колеги в нея. Когато духът е по-младежки и новаторски е по-позитивно. Факт е, че има много да учат. Слушат ме много заради парламентарния опит, който имам. Виждам, че надграждат непрекъснато. Важното е да са едни честни и открити хора", каза Митева.