Депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш вътрешен министър Младен Маринов обяви, че сегашният шеф на МВР Бойко Рашков вече е опасен за националната сигурност на България.

„Хаосът, който завладя МВР при управлението на служебното правителство, вече става крайно опасен за националната сигурност на страната. И рискува да нанесе сериозни щети на двустранните ни отношения с Република Турция - държава, на чието партньорство разчитаме, за да противодействаме успешно на мигрантския натиск, който застрашава България“, обяви Младен Маринов в своя позиция, публикувана на фейсбук-страницата му.

Причината за реакцията му е изявление на Рашков след днешното заседание на правителствения Съвет по сигурността. На брифинг в Министерския съвет служебният вътрешен министър обяви, че всъщност 32% или 1/3 от всички незаконни мигранти били турци.

„Не афганистанци или сирийци, а ТУРЦИ“, изумено коментира Маринов. Според него само преди седмица, на закрито заседание на парламентарната вътрешна комисия директорът на ГД "Гранична полиция" гл. комисар Деян Моллов не е казал нито дума за "турската" миграционна вълна.

„Тенденцията, която очерта директорът, беше точно обратната - за преобладаващ и увеличаващ се брой на мигранти от Афганистан.

Съотношенията за последните месеци и от началото на годината досега са приблизително между ЕДНО към ПЕТ и ЕДНО към ДЕСЕТ на турци към афганистанци“, твърди Младен Маринов.

Той попита служебното политическо ръководство на МВР: Господа, има ли пилот в самолета? Депутатът от ГЕРБ-СДС призовава служебния премиер Стефан Янев „в спешен порядък да разпореди проверка на всички данни, с които работи правителството и които получава от МВР“.

„И не на последно място - как само седмица по-късно след заседание на Съвета по сигурността Бойко Рашков представя данни, които са били "спестени" на депутатите от вътрешната комисия, при това на закрито заседание?!“, заключава Младен Маринов.