Министерството на отбраната незабавно поиска среща и изиска обяснение по случая от военното аташе на Република Гърция у нас по повод задържането на трима български граждани. Предприети са необходимите стъпки за информиране на семействата на двамата военнослужещи. Министърът на отбраната настоя за адекватни и бързи действия от страна на компетентните органи и за спазване нормите на международното право, съобщиха от военното ведомство.
От задържаните трима български граждани, двама са кадрови военнослужещи от Българската армия със звания редник и сержант. Те са пребивавали в Република Гърция като туристи, по време на ползване на полагаем годишен отпуск. В южната ни съседка те са пребивавали като частни лица и по никакъв начин престоят им там не е обвързан с тяхната професия.
Министерството на отбраната изпрати писмо до Министерството на външните работи с настояване за бързо изясняване на случая. Според действащото българско законодателство това е в техните правомощия, тъй като задържаните в гръцката държава са със статут на цивилни лица и трябва да бъдат потърсени и защитени техните права като на български граждани, уточняват още от МО.

Междувременно гръцките агенции съобщиха, че присъдата от 15 месеца затвор е заменена от глоба от 1000 евро за всеки от тримата българи. /БЛИЦ