Новата власт въведе нов дрескод в парламента - тъмносин блейзер, незакопчано горно копче на бяла риза без вратовръзка и дънки в класически деним. Така се облича премиерът Кирил Петков, както и повечето хора от неговата партия "Продължаваме промяната". Какво е посланието на този дрескод - коментира Василиса Иванова, експерт и преподавател по стратегическа комуникация в Нов български университет, пред momichetata.com.

Униформата на Лигата на необикновените - това са момичетата и момчетата от Харвард. За разлика от българското поколение на прехода, за което униформата е символ на уеднаквяването, отказа от индивидуалност и задължителното единомислие, в западния свят тя е знак за принадлежност към отбрана школа, отличителен белег на най-добрите училища, в които се влиза трудно с безспорни, доказани качества и явен потенциал. Униформата е послание на елитния отбор.

Без вратовръзка
Така направи своята кампания американският президент Барак Обама и френският Никола Саркози. Те въведоха модата на човека от властта, който е близо до хората. У нас липсата на вратовръзка е ясно послание срещу статуквото. Спомнете си отбора на Ципрас и Варуфакис в Гърция, които отказваха да слагат вратовръзка дори на официалните срещи.

По-късно, под натиска на Европа, Ципрас започна да се появява с вратовръзка, но само при церемониални поводи. Все пак при ПП липсата на аксесоара се забелязва само в ежедневието. При откриването на Народното събрание и Кирил Петков, и Никола Минчев бяха с вратовръзки на трибуната. Посланието - "спазваме протокола, но в останалото време ще правим нещата без излишна церемониалност". Както и "не ни е страх да променяме правилата".

Бялата риза
Тя е символ на високоплатената образована средна класа, която печели парите си с интелектуален труд.

Разкопчаното копче
То говори много - свободно около врата, не стяга гърлото. Символизира откритото, свободно говорене, без бариери и премълчаване. Посланието - "ще казваме нещата такива, каквито са". Но разкопчаното копче е само едно, а не 2-3, както се среща често по нашите географски ширини. Това говори за липсата на разпасаност, фриволност и не се набляга на сексапил.

Сините дънки в класически деним
Те винаги са били символ на работното облекло, макар че вече са напълно приемливи за casual Friday look, дори и в банковия сектор. Дънките изпращат посланието: "Ние сме тук, за да работим", "ще вършим работа без да се притесняваме, че ще се изцапаме". Но все пак класическият деним говори за порядъчност и уважение.

Тъмносиният блейзер
Smart look, символ на възможности, елегантност със стил, балансира посланието за casual на денима, задава стегнат и делови тон. Сакото е ултимативният атрибут на принадлежност към клуб. Дори футболните клубове, като пътуват за мач, са облечени в униформа със задължително сако. Ако влезнеш в джентълменски клуб в Лондон без сако, веднага услужливо ще ти предложат такова преди да те пуснат.

Клубните сака се отличават с емлбема или нашивка, значка на ревера. Но все пак тъмносиният блейзер, за разлика от черното, синьото или сивото сако, е дреха, която се носи при неформални поводи или в почивните дни, без задължителния панталон като ансамбъл.Така че всичко е премислено и премерено. Няма нищо случайно, категорична е Василиса Иванова.