Проекто-наредбата за прилагане на термина за качество „планински продукт“ ще бъде предложена на правителството, министерството на земеделието и на Народното събрание. Работата по текста е основната цел на сформираната днес експертна работна група. 

„Добрите практики съществуват. Регионът ни е уникален и България има възможност да бъде сред първите държави членки, които въвеждат термина „планински продукт“. Все повече потребители очакват чистите планински храни. Това ще помогне и на производителите и на потребителите. Оптимист съм, че с общи усилия ще успеем“. Това заяви Момчил Неков по време на експертното заседание.
 


На първата работна среща бяха отчетени спецификите в българското законодателство и производствена практика. Работата ще продължи с привличане на всички заинтересовани страни. Другите държави, които подготвят въвеждане на „планински продукт“ са Италия, Германия и Австрия. 

Българско сирене, мед, билки, месни продукти, произведени в планински райони са потенциални носители на престижното означение „планински продукт“. 40% от територията на България е с планински и полупланински релеф.

По-рано днес Момчил Неков беше гост на откриването на учебната година в Професионалната гимназия по икономика в Перник. Там той обяви началото на ученически конкурс с награда посещение в Европейския парламент в Брюксел.