До месец ще бъде подписан Меморандум на ниво правителство за отпадане на таксите за роуминг за страните от Западните Балкани. Това обяви пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Министърът на транспорта откри конференция  "Логистични хоризонти 2025". 

Вероятно ще паднат и цените, след като Телеком операторите също подпишат споразумение помежду си. Тези споразумения се очаква да бъдат подписани до края на годината. 

"Не може да имаме 6-7 лева на минута такса с Македония, с Босна или Сърбия. Това са чудовищни цени", коментира министърът на транспорта. 

По време на конференцията Московски изброи заложените цели и приоритети на повереното му министерство по време на Председателството на България на Съвета на ЕС. 

Основна задача ще бъде ангажиментът ни за присъединяване на Западните Балкани към Европейския съюз. 

"Свързаността на Западните Балкани е изключително важна за приключването на транспортен коридор 8, за свързването на София - Скопие с адекватна инфраструктура. Транспортната инфраструктура ще даде като цяло перспектива за развитие не само на Балканите, но и на целия Европейски съюз", заяви Московски. 

Акцентите, за реализирането на които ще се работи през първите 6 месеца на 2018 г.,по време на Председателството, са пакетът "Въздухоплаване" за отворена и свързана Европа, със защитена конкуренция в областта на авиацията, чрез регламент. 

На следващото място е развитието на интермодалните превози с възможност за комбинирани превози. В тази посока България ще предложи промяна на сега съществуващата директива, което да позволи разгръщане на тези превози между държавите членки по еднакъв начин, обясни Московски. 
 

В рамките на автомобилния пакет основен акцент ще бъде специалното законодателно предложение за командироването и почивките на международните превозвачи.

"Очакваме сериозни дебати около идеята за забраната шофьорите да ползват редовната седмична почивка на борда на превозните средства, както и предложените разпоредби за задължително връщане на водачите в държавите им всеки три седмици. Така предложени мерките ще доведат до увеличаване на разходите на транспортните оператори от Източна Европа и допълнителна административна тежест за превозвачите от периферните страни", посочи министърът. 

Основна задача на държавата по време на Председателството ни ще бъде още популяризиране на цифровите политики на ЕС със страните от Западните Балкани. Това са широколентов интернет, високоскоростна трансгранична свързаност, както и намаляването на цените за роуминг услугата, каза още Ивайло Московски.