„ГЕРБ дава зелена светлина на Европейския път на Република Северна Македония (РСМ). Аз започнах този процес и с ГЕРБ ще го завършим. Водих разговори с депутатите от ГЕРБ и съм ги помолил, ако ми вярват, да подкрепят френското предложение. 

Ако се осмели този страхливец и лъжец, ще има 59 депутата подкрепа и зелена светлина на РСМ и Албания! Да си свика веднага Министерски съвет (МС), да даде предложение, да дойде в НС”. Това заяви по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по врене на извънредна пресконференция.

Думите му предизвикаха коментари във Фейсбук.

Ето и част от тях:

Евгени Петров:

Добър-лош, но ги умее тия работи бат' ви Бойко. По-добре със С Македония не можеше да го измисли.

В личен план съм доволен, че позицията му съвпада с моята по въпроса.

Иво Инджов:

Този път, по изключение –поздравления за ГЕРБ

Петьо Цеков:

ГЕРБ ще подкрепи падането на ветото за РСМ и Албания. В парламента вече има мнозинство срещу ветото. Сега сигурно БСП ще напусне коалицията

Димитър Главчев:

Кирил Петков, ако не се страхува от Нинова, да изпълни задължението си по Коституция и свика МС за “френското предложение”. После следва внасянето му за разглеждане в НС, а там резултатът изглежда ясен, вече.

Явор Дачков:

Борисов е много умел политически играч. С този ход постави в шах и Кирил Петков и БСП, които ще трябва да излязат от коалицията, ако пуснем РСМ. Вади ГЕРБ от изолация и ще лидира следващото управляващо мнозинство (след изборите през есента) около евроатлантическа коалиция срещу заплахата "Възраждане", които при това положение твърдо отиват на второ място. За ДБ и ПП (ако влязат в парламента) няма да остане друго, освен да се присламчат към ГЕРБ и ДПС. Ако иска да остане в играта БСП трябва спешно да смени Корнелия Нинова с Крум Зарков и да оправи отношенията си с президента. Колкото до РСМ мисля, че това е единственото разумно политическо решение в днешния контекст и го написах преди седмица.

Кристиан Анадолиев

Защо смятам, че предложението на френското председателство на Съвета на ЕС е исторически шанс и България трябва да се възползва:

В момента, в който бяхме заставени да не приемем Преговората рамка за приемане на РСМ в ЕС, българското общество се раздели на три групи: Първата искаше да пуснем безусловно РСМ да започне преговори, като забравим за страдението на българите в Македония, да отстъпим от историческата истина и да предадем българщината в Македония. Втората група имаше принципен проблем с приобщаването на РСМ към ЕС и беше ясно, че ще демагогства и използва всяко решение за трупане на политически капитал, чрез разделението на двете общества с общ корен. Третата група търсеше решение, отстоявайки истината и българския национален интерес.

“Френското предложение”, както го наричат, отчита съображенията на българската държава - в преговорния процес влизат промотирането на добросъседството между РСМ и България, защита на правата на хората с българско самосъзнание в РСМ, както и необходимостта от реформа в образователната система и обществените отношения, които създават негативен и дискриминативен образ на българите в РСМ.

Нашите искания, заради които блокирахме преговорната рамка, а именно, за да може българските съображения да са част от преговорния процес в момента са част от предложението. Това е доказателство, че последните почти 2 години България правилно не допусна започването на преговорите със Скопие. В продължение нашите искания бяха уважени и сега имаме исторически шанс да защитим националния си интерес, а Скопие да тръгне по пътя си към ЕС.

Сега е време да продължим заедно, да създадем пътна карта с конкретни дати и резултати, които Скопие да изпълни. Топката е в другото поле. Ако безусловното пускане на РСМ беше равносилно на “национално предателство”, отхвърлянето на френското предложение в момента ще е равносилно на тотално отричане на българския национален интерес. Първите грешаха преди, вторите грешат сега, успехът ще е единствено за третата група, която не спря да работи и да търси решение.