Очаква се до часове да бъде подписано коалиционното споразумение между „Продължаваме промяната“ (ПП), БСП, „Има такъв народ“ (ИТН) и „Демократична България“ (ДБ). Това стана ясно от думите на Андрей Гюров от ПП, който обясни, че документът ще бъде факт преди началото на 47-ото Народно събрание (НС), което започва работа на 3 декември.

В момента текат лидерските преговори. Относно оповестената информация за структурни промени в Министерски съвет и ротация на председателя на парламента, Гюров коментира, че това е информация, която на този етап не могат да коментират.

Горещо от задкулисието: От ДСБ разкриха цялата структура на кабинета "Петков" и какви кресла са изтъргували СПИСЪК

„Досегашните преговори, които проведохме, не включват дискутиране на личности, така че това е нещо, което в момента се дискутира. В момента всичко е на масата. Ние нямаме допълнителна информация как ще протекат преговорите. Надяваме се лидерите да се споразумеят и да има действаща формула за сформиране на правителство в най-скоро време", допълни депутатът, цитиран от bTV.

Относно евентуална ротация на председателя на парламента, Гюров посочи, че това е идея, която работи на други места: „Тук по-важно е, кои са хората, които биха участвали в тази ротация. На този етап това е все още идея, която се обсъжда“.

Гюров коментира и предложеният служебния кабинет Бюджет 2022. По думите му той трудно ще бъде приет в този му вид, защото се очакват структурни промени в Министерски съвет (МС).

Ново предложение: Ето как ще променят пенсиите, минималната заплата и майчинството ВИДЕО

„Проведохме много конкретни преговори относно бюджетната политика, там имаме споразумение, което съдържа 43 точки и бюджетни принципи. То предвижда приемане на бюджета за 2022 г. до края на януари месец“, припомни Гюров.

БЛИЦ уточнява, че малко след това лидерът на БСП Корнелия Нинова разкри тя ли ще бъде шеф на Народното събрание и има ли вече договорени министерски кресла. Освен това лидерът на социалистите постави голямо условие, за да има коалиция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!