Да си депесар е гордост! Това заяви председателят на Движението Мустафа Карадайъ в интервю за bTV.

Драма в парламента не гледаме. Виждаме народни представители, които са в истерия, коментира Карадайъ скандалите в НС за Изборния кодекс и 15-часовото заседание на депутатите в петък.

Основният въпрос е защо са в истерия. Ние дадохме нашия отговор от трибуната на НС като посочихме факти за разминаването на данните от физическите носители и електронния вот. Истерията е разбираема, каза Карадайъ.

В четвъртък той даде два примера от сайта на Централната избирателна комисия. Първият е от секция в Трявна. Там броят контролни разписки, разпечатани от машината е 229, броят положени подписи в избирателните списъци - също. Но потвърдените гласове от машинното гласуване са с два по-малко - 227, нещо, което няма физически как да бъде контролирано. Физическите носители съвпадат, то се различават от електронните гласове.

Във втория пример контролните разписки и положените подписи са 349, но броят потвърдени гласове от машинното гласуване е с един повече – 350.

С този начин на провеждане на изборите и на гласуване няма доверие в резултата, подчерта Карадайъ.

По повод връщането на хартиената бюлетина като възможност за гласуване наравно с машините лидерът на ДПС заяви, че има хора, които са притеснени дали ще се справят с този вариант на машинен вот и затова не отидоха до изборните секции.

Чухме от истериците изказвания за морал. Съгласно Конституцията всеки български гражданин има право на глас. В Изборния кодекс пише, че гласуването е задължително. Технологията, с която ограничават българските граждани да гласуват, за тях е морал, възмути се Карадайъ.

Детската им мечта е да бъдат следователи, а не са кандидатствали да бъдат следователи. Ние сме народни представители и трябва да се водим от интересите на народа. Не да ограничаваме правата му. Ако тръгнем да решаваме един проблем, това не значи да създаваме друг, подчерта лидерът на ДПС. И припомни, че Движението от 2014 г. призовава за въвеждането на сканиращи машини на изборите, каквито ползват най-развитите демокрации в света – САЩ и Великобритания. При този модел хората гласуват както досега – с хартиена бюлетина, която пускат в скенер. Ако тя е правилно попълнена, устройството я пуска в урната. Ако ли не, а връща за поправка. Накрая машината разпечатва протокол. И така има пълно доверие в изборния резултат.

Хартиената бюлетина е в полза на гарантиране правата на българските граждани, както са разписани в Конституцията на страната, каза Карадайъ. И риторично попита: „Как гласуването е задължително, когато се ограничава възможността за вот?!”.

По повод подвижните избирателни секции председателят на ДПС коментира, че в Изборния кодекс е посочено как те могат да се образуват за хора с увреждания или трудно подвижни граждани по преценка на личния лекар. Образуват се със заповед на кмета на съответното населено място.

Никъде в Изборния кодекс не е записано, че демократичната полиция, съгласно указания на политическото ръководство,  може да се превърне в политическа милиция, да вземе избирателните списъци и да обикаля от къща на къща българските избиратели, припомни Карадайъ случаите на милиционерски тормоз по време на изборите през юли и ноември 2021 г. В резултат съдът приема всяко обжалване на тези действия. Само този, който не е завел дело срещу милицията в съда, не е спечелил, подчерта той.

Трябва да направим проверка в НОИ колко български граждани са в неравностойно положение. Мисля, че са около 600 000. Има една класическа партия, ДПС, която се опитва да изпълни закона и да даде на тези хора възможност да гласуват с подвижни избирателни секции, заяви още Мустафа Карадайъ. И припомни, че Движението е организирало чрез младежката организация на партията обучения и за гласуването с машини.

Но политическата милиция привикваше ръководството на младежката ни организация да подписва предупредителни протоколи, че няма да прави това, изтъкна Карадайъ.

А на упрека, че в Стамболово над 50% от хората са гласували с подвижни секции, Карадайъ отговори: „Поздравления. Къде е упрекът? Благодаря на всички български граждани, които са гласували за ДПС. Ние гарантираме и защитаваме правата на хората. Не виждам никакъв проблем.”.

Попитан за възможността ДПС да организира митинг с 20 000 души, Карадайъ отговори: „Ако има нужда да защитим Конституцията и законите в страната – защото ние сме платили много висока цена за защита на демокрацията, ако е необходимо, ще призова всички отговорни български граждани и най-вече симпатизантите на ДПС. Очаквам много повече от 20 000, защото демокрацията е ценност. И когато губим демокрацията, губим всичко, губим държавността.”.

По какъв начин ще защитаваме Конституцията и законите е наше право. Едни хора, които два дена са в истерия в НС и призовават за протести, за да се нарушава Конституцията, са избрали този подход – истерия и призиви. Ние имаме друг, категоричен бе Карадайъ.

На въпроса къде е народният представител от ДПС Делян Пеевски, Карадайъ заяви: „Върши си работата. Ролята на Пеевски е много голяма, работи с избирателите, работи по ред законопроекти. Когато е необходимо е в Народното събрание. Не нарушава правилата.”. И апострофира водещата Мария Цънцарова: „Нарушителите на правилата не ги изобличавате!”.

Да си депесар е гордост! - коментира председателят на ДПС казуса в Народния театър с протестите на режисьора Александър Морфов срещу пиара на културната институция Велислава Кръстева.

Аз нямам ли право да работя в театъра, попита Карадайъ. И заяви: Някой е решил да протестира, защото друг е депесар. Депесарят няма ли право на работа? 350 000 души гласуват за ДПС. Какво да ги правим - да ги изселим на Марс, на Юпитер? Г-жа Кръстева не е в нарушение на законите, напротив. Но когато някой става министър в нарушение на Конституцията и законите на страната, не ги видях тези хора от театъра да протестират, и вас не видях да протестирате, отговори Карадайъ на водещата Мария Цънцарова.

Когато става въпрос за депесар, това е лошо, така ли? Да внушавате, че депесар е нещо лошо, не е правилно. Най-доброто нещо в последните 30 години в България се нарича ДПС, създадено от д-р Доган. Александър Морфов е творец, но с политическата му реакция не съм съгласен. Да си депесар е гордост, не е проблем, категоричен бе Карадайъ.