Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция след заседание на Централния съвет на ДПС от 29 ноември 2019 г.
 
Илиана Беновска: Г-н Карадайъ, може ли да направите малко разяснения по първата декларация – „арогантността и цинизма на управлението“ и не можах да запомня всичките недостатъци, може би ще ги повторите, на това управление. Включвате ли в това управление и президента Радев, който беше избран по време на вашето председателство на ДПС?

И ако Ви помоля да направите една сравнителна оценка между управлението на Борисов като министър-председател и Румен Радев като президент вероятно ще даде и една отправна гледна точка на това какви промени ще предлагате. И вторият ми въпрос е как ще оцените срещата на Борисов с Тръмп и огласените документи?

И видяхте ли, че ЕК призовава наново с много категоричен тон да се подпише Истанбулската конвенция, вашата оценка?

 
Мустафа Карадайъ: Първо да започна с Истанбулската конвенция, вчера беше гласувана една незаконодателна резолюция в ЕП, която беше по предложение на всички политически групи, включително и на групата „Обнови Европа“, в която членува и ДПС и нашите евродепутати гласуваха за тази резолюция.

Няма да тълкуваме тълкувателното решение на КС, но ние имаме ясна и категорична позиция за Истанбулската конвенция и сме го казвали неведнъж, че тя, ако беше подложена на гласуване в НС, ние щяхме да гласуваме „за“. По другия въпрос за посещението в САЩ, аз мисля, че хората, които бяха на посещение и самите кадри показаха съдържанието на това посещение.

Преди самото посещение имаше ред отрицания, които пък бяха в основата на самото посещение, така че сигурно коментарите и анализите тепърва предстоят, да видим и резултатите.

Засега колеги аз съм запознат само с информация от медиите, нека да се запознаем с предмета и резултатите от това посещение, да видим какво предстои на държавата и след това да си направим нашите анализи, да си вземем нашите решения за нашето поведение и тогава вие ще бъдете своевременно информирани.

Доколкото за арогантността и цинизма на управлението, колеги, този феномен обикновено се проявява в законодателните органи на управление и на централно, и на местно ниво, а най-вече и в изпълнителната власт на централно и местно ниво. Ние не се изключваме от този процес, затова правим и общ призив към всички. Мисля, че бях ясен.
 
Илиана Беновска: Включвате ли и президента Радев?
 
Мустафа Карадайъ: Казах Ви какво визираме в декларацията. Визираме поведението на законодателните органи на централно и на местно ниво, визираме изпълнителната власт и на централно, и на местно ниво.