Министерството на външните работи на България официално обяви позицията си по горещата тема за посещението на Гордана Силяновска в България и липсващото знаме на РСМ по време на срещата с Румен Радев.

От ведомството са категорични, че протоколът не е нарушен.

„Посещението е по повод културно събитие - гостуване на Националната опера и балет на Република Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение.

В такива случаи протоколната практика не предвижда изпълнение на химни, поставяне на други държавни знамена, както и други протоколни атрибути

Водена от желанието за добросъседски отношения и оставайки последователна в политиката на подкрепа на открития диалог с партньорите от РСМ, българската страна изпрати покани на министрите, придружаващи президента Силяновска-Давкова, за срещи с техните колеги.

За съжаление, поканата от министъра на външните работи Иван Кондов до министъра на външните работи и външната търговия Тимчо Муцунски беше отхвърлена“, добави дипломатическото ведомство. 

Изявлението е във връзка със спекулациите на правителството на Северна Македония, че протоколът при срещата между Силяновска и българския ѝ колега Румен Радев е бил нарушен, поради липсата на македонското знаме.