Изборният ден в Благоевград започна в 7 часа, няма опашки пред секциите. Във Второ ОУ в Благоевград са разположени 10 секции, гласува се нормално, прави впечатление, че избирателите се бавят в тъмната стаичка, но засега опашки няма.

От трима гласували в една от секциите, само един не пожела да пусне бюлетина за референдума, на които не се поставя печат.

За да няма объркване, в секцията се допуска само по един избирател, едва след като излезе от тъмната стаичка, влиза следващият. На по-късен етап това неминуемо ще доведе до опашки пред секциите. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално.

Към 7:30 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции в област Благоевград са ангажирани 800 служители на МВР, които отговарят за реда и спокойствието в региона, съобщиха от полицията.

Изборният ден започна в Русе с опашки пред секциите. Имаше и хора, които не бяха разбрали, че гласуването вече не е от 6, а от 7 часа сутринта, и още в 6.30 вече бяха дошли да пуснат своя вот. Според членове на СИК опашките се дължат най-вече на въведеното за първи път задължително гласуване.

Изборният ден в областта е започнал нормално, съобщи председателят на РИК Мирослава Маркова. Общият брой на секциите е 337, като са разкрити седем допълнителни секции. За Русе са в МБАЛ, в болница „Медика“, в следствения арест, Психодиспансера и Онкодиспансера, а в Бяла – в болницата и Психиатричната болница. Общият брой на избирателите за областта е 215 521 души.

По общини те се разпределят по следния начин: Русе - 151 357, Бяла – 12 630, Ветово – 12 824, Две могили – 8497, Иваново – 8234, Борово – 5455, Сливо поле – 10 650, Ценово – 5114. Засега проблеми се появяват единствено при сгъването на бюлетината за президент и вицепрезидент, тъй като е трудно да се откъсне ъгълчето й. На членовете на СИК се налага много внимателно да го правят, за да не я разгънат и да разкрият тайната на вота.

Случва се и избирателите да се връщат втори път в тъмната стаичка, защото не са взели първоначално бюлетина за референдума, а се сещат, че искат да упражнят и това право.

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ЕКСПРЕСНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМА