Имунитетът на Бойко Борисов не трябва да бъде залог за редовен кабинет. Надявам се и вярвам, че този кабинет ще бъде гласуван и ще започнат да се правят промените, за които всички чакаме – най-вече съдебната реформа, Шенген, еврозона, План за възстановяване и устойчивост.

Така заместник-председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" (ПП) Мирослав Иванов коментира пред журналисти в Ямбол връщането на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Нашата официална позиция е, че призоваваме г-н Борисов да даде своя имунитет, тъй като има огромно напрежение в обществото и съмнение, че той е участвал в едни или други престъпни деяния. Считам, че това трябва да стане ясно на българските граждани и трябва да има обективно разследване. С тази прокуратура силно се съмнявам да е възможно обективно разследване, защото случаят "Барселонагейт" е известен от 2020 г., не е от вчера", каза още той.

Само преди дни акад. Денков заяви, че искането за свалянето на имунитета на Борисов е опит да бъде бламирано съставянето на правителство.

Мирослав Иванов заяви още, че се надява скоро Иван Гешев да не бъде главен прокурор.

"Но се надявам, че това няма да бъде едно конюнктурно решение. Надявам се на негово място да дойде човек, който наистина ще бъде олицетворение на прокуратурата като основен стожер на законността, и няма да бъде воден от интереси и политически игрички", заяви той относно случващото се в прокуратурата.

По думите му отговорността на ПП е огромна в бъдещия кабинет и се очаква сериозен отпор от политическите им опоненти за стабилно правителство. "Предполагам, че в отделните министерства ще има заложени бомби, които една по една ще започнат да изгърмяват. И цялата вината ще се опитат да препишат на точно този кабинет. Много е важно българските избиратели да осъзнаят тежестта на пропагандата, която шества из страната през последните няколко години", каза още Иванов. 

Според него президентът Румен Радев се е включил в една нетипична за президентската институция роля – намеса в конституционните процедури за излъчване на редовно правителство.

"Цялата машина на държавния апарат в момента е под шапката на едноличната власт на президента, което е изключително опасно за парламентарната демокрация. Назначил си е службите, сменя посланици, служители в администрацията и държавните дружества", каза Мирослав Иванов.

Източник: БТА

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук