Утре ще поискаме процедура по незабавно изслушване на премиера по повод взетото решение от ЕК. Очакваме той да се яви в залата и да даде обяснения. Това заяви за Агенция БЛИЦ депутатът от ОДС Надежда Михайлова, която коментира спрените от ЕК за България по програма ФАР 220 млн. евро, а остатъкът до 560 млн. евро са замразени.
Има смисъл от ясно разчертаване на отговорността на правителството за това, което се случи. Когато и да се проведат изборите в България хората трябва да знаят, че още един мандат на това правителство ще заведе България обратно в блатото. И тогава наистина ще загубим и средства и авторитет и възможности страната да придобие онзи стандарт на живот, който хората от толкова отдавна мечтаеха и го свързват с ЕС. Оказва се, че независимо от лишенията, които те са понесли по пътя към членството, те не могат да се възползват от ползите, коментира Михайлова.
Тя поясни, че основната причина, поради която тя и колегите й са внесли искане за изслушване на министър-председателя е поради желанието той да поеме отговорността за това, което се случи или по-точно това, което не се е случило в България – адекватната борба с корупцията. Надежда Михайлова припомни, че още след вота на недоверие относно корупцията, поискан от опозицията преди време, в заключителната си реч премиерът е заявил, че имал план за действие, който щял да доведе до конкретни резултати. Тогава аз внесох питане към него да разясни този план за действие, кои са конкретните отговорници и какви са сроковете. Сега питам какво се случва, когато този план не доведе до резултат?, каза Михайлова. Това показва, че искането на вот на недоверие е било адекватно и ако тогава бяха взети необходимите мерки нямаше да се стигне до загубване на 220 млн. евро и застрашени още 340 млн. евро. Ако продължава да се вихри корупцията, за което нямаме никакво основание да смятаме, че няма да продължи, защото това правителство дойде по силата на сделка и в момента се опитва да удовлетвори желанията на всичките си спонсори, ще бъдат застрашени реално тези 11 млрд. по кохезионни структурни фондове, които България трябва да усвои до 2013 г. Към това се прибавя и безвъзвратно загубения авторитет на България, защото етикетът, който това правителство закачи на страната ще лежи като дамга на нас още години наред, независимо кой ще бъде на власт и затова трябва отново да се извърви тежкия път, за да се възвърне загубеното доверие, заяви Михайлова. Това искане за изслушване на министър-председателя е искане за поемане на отговорност от негова страна и от страна на правителството, защото тук няма невинни, категорична бе Михайлова.
Калина Петрова, БЛИЦ