„С емира на Държавата Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, който е на първото си държавно посещение в България, обсъдихме перспективите за насърчаване на двустранното инвестиционно сътрудничество“, така президентът Румен Радев започна статуса в личния си фейсбук профил, където публикува и видео от срещата си с емира на Катар, който преди това се видя с премиера Бойко Борисов, с който договориха важни сделки, касаещи цяла България.

„Утвърждаването на България като регионален център на информационните технологии в Югоизточна Европа и бързото развитие на телекомуникациите и туризма създават предпоставки за привличането на инвестиции от Катар в тези бързо развиващи се сектори на българската икономика за установяването на взаимноизгодни партньорства.

Обсъдихме редица проекти от взаимен интерес в сферата на земеделието и производството на храни, транспортната инфраструктура, енергетиката, науката и образованието, спорта и други. Като особено перспективен за привличането на инвестиции от чужбина и установяването на научни партньорства беше откроен проектът за изграждането на Институт за устойчиво развитие в България с технология от ЦЕРН, в който да бъде създаден и център за лечение с адронна терапия и обучение на физици.

Страната ни има интерес да използва опита на Катар в изграждането на интермодални пристанища, както и за привличането на инвестиции в изграждането и развитието на инфраструктурата у нас, която е част от европейските транспортни коридори.

Като особено перспективна сфера от взаимен интерес беше отбелязан обменът на инвестиции и опит в сферата на земеделието и изграждането на земеделски ферми у нас, които да реализират своята продукция в Катар“, написа още държавният глава на България.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!