Да се отива на избори не е най-доброто нещо, което ще се случи на държавата. Това заяви в "Денят започва" депутатът Росен Костурков от "Продължаваме промяната".

Истината е, че много трудно в рамките на този парламент ще успеем да създадем стабилно правителство, призна той. ПП продължават да стоят зад позицията си, че ако бъдат подкрепени от над 121 депутати, които искат да направят реформи, партията ще направи опит да състави правителство.

"Колкото и странно да звучи, правителството има доста успехи в този момент - закрихме специализирания съд, подготвихме Плана за възстановяване с всичките поправки, стратегическия план за земеделието, подготвихме закона за КПКОНПИ", заяви Росен Костурков.

Той потвърди, че номинацията на ПП за премиер ще бъде Кирил Петков.

"Нямаме основание да не бъде той. Ние не мислим, че той се е провалил в нещо."

Костурков коментира и експулсирането на 70 руски дипломати от страната ни.

"Тази разработка не върви от един ден. Това са 70 служители на руските мисии в България, които, според службите, са се занимавали с неприсъща за тях дейност. Защо сега - сега е излязла разработката - не го обвързвам по никакъв начин с политическата обстановка в страната".

Костурков не изключва Руското посолство да се е намесвало във вътрешната политика на България, но уточни, че решението за изгонването на дипломатите не се взима от премиера или Министерския съвет.

"Нямаме нищо против Русия. Аз съм може би най-големият русофил, когото познавам. Харесваме руската държава, ние сме им дали азбуката, аз лично харесвам руската култура, но когато си обявен като вражеска държава по времето на един военен конфликт и когато има видно нарушение на Виенската конвенция, тоест няма паритет, вчерашното решение изглежда логично".

Костурков потвърди, че решението не е консултирано в МС, но заяви, че няма нарушение на конституцията, както и че президентът не би трябвало да има отношение по темата. Той коментира и реакцията на Корнелия Нинова.

"Бих препоръчал на колегите от БСП, особено тези в МС, да се запознаят със секретните документи, те имат достъп до тази информация. Да се запознаят с разработките и да видят мотивите за това решение".

Тази случка няма да промени отношенията между ПП и БСП за управлението на държавата, увери депутатът.

Росен Костурков определи като нередно президентът да не проведе консултации за съставяне на кабинет с най-голямата политическа сила.

"Самата покана беше направена, за да не отидем. Правителството подава оставка в 11 ч., срещата за консултации е насрочена в 13 ч., когато започва да заседава комисията за актуализацията на бюджета. Нашите представители - Андрей Гюров, министър Василев, бяха в тази комисия и не можехме да я оставим", обясни депутатът.