Депутатите взеха главата на Никола Минчев като председател на Народното събрание. Със 125 гласа "за" предложението за отстраняването му бе прието. 

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Искането бе внесено в сряда от ИТН, а причината - горещата тема за РСМ и нежеланието на председателя на парламента да одобри заседанието по казуса да бъде закрито, за да може депутатите да чуят секретните грифове, в които Кирил Петков обещава да вдигне ветото за ЕС на Скопие до края на месец юни.

Нинова смълча НС: Такова разрушително политическо озверяване, каквото се случва сега, не съм виждала

БЛИЦ припомня, че днешните дебати продължиха повече от 5 часа, а депутатите от всички парламентарни групи си хвърлиха множество обвинения. 

В залата бяха и почти всички представители на министерски съвет, начело с премиерът Кирил Петков и Асен Василев. И двамата имаха изказвания от парламентарната трибуна, които срещнаха остър отпор от опозицията в лицето на Десислава Атанасова и Мустафа Карадайъ. 

Асен Василев истеряса в парламента, след като чу това от ДПС

Още в началото на заседанието скандалите започнаха, но в първите минути те бяха само между бивши и настоящи членове на ИТН. По-късно те се разрастнаха и в тях се включиха от БСП, "Възраждане", ГЕРБ и ДБ. 

Карадайъ огласи гаф на Петков, който историята не помни от 30 години

БЛИЦ припомня, че ГЕРБ вече внесе искане за гласуване на вот за недоверие в правителството, който най-вероятно ще влезе за обсъждане в зала през идната седмица. На този етап от ИТН, "Възраждане" и ДПС са заявили, че ще подкрепят вота, а формациите общо имат 126 народни представители, с което си гарантиран нужните 121 гласа, за да решението бъде взето. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!