"През натрупаните през годините противоречия и антагонизъм между политическите сили изграждането на мостове на доверие и изграждането на механизми за съвместна работа, въпреки липсата на доверие, изисква време".

Така отговори на въпрос за коалиционно споразумение между ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ Надежда Йорданова по БНТ.

Тя посочи, че позицията на тяхната парламентарна група е добре е да има подписан документ, който да гарантира поемането и изпълнението на ангажиментите. "Аз мисля, че е в интерес на всички е да има ясни ангажименти и ясни механизми за тяхното изпълнение", заяви Йорданова.

Бомба! Ето кои БГ партии се обявиха за влизане на Украйна в НАТО ДОКУМЕНТ

По отношение на избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор, тя подчерта, че изцяло подкрепя действията и решенията на министъра на правосъдието Славов. Поясни, че в момента се готви оспорване на избора на Сарафов като временно изпълняващ длъжността.

На въпрос трябва ли да бъде спрян изборът на главен прокурор Надежда Йорданова поясни, че в Конституционния съд са образувани две дела и двете искания са допуснати - едно за обявяване на противоконституционност на определени разпоредби в Закона за съдебната власт, а другото - искане за тълкуване на Конституцията.

"Струва ми се, че в този случай Пленумът на ВСС е добре да приложи една разпоредба от АПК, която казва, че при висяща административна процедура и при оспорени приложими законови норми административният орган може да спре процедурата. Мисля, че трябва да бъде спряна процедурата и най-вече, че това ще даде възможност да се проведе процедурата по конституционните промени", каза Йорданова, която е и бивш правосъден министър.

Йорданова разказа и за част от идеите на "ПП-ДБ" за промяна при формирането на служебно правителство.

Едната от тях е последният избран кабинет да работи и като служебен. Другата е президентът да назначава правителство, но последният парламента да работи докато остане месец до изборите. Има и други варианти, които тепърва ще се обсъждат.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук