"ПП ще участва във всякакви разговори, но ще участваме само в едно ново правителство, което приема програмата, която ние представихме при приемане на първия мандат."

Това каза в интервю за БНР Милен Матеев, председател на Комисията по правни и конституционни въпроси в парламента.

По въпроса с евентуалната кандидатура на Никола Минчев за премиер Матеев изтъкна, че той има капацитет за това.

"Той може да бъде министър-председател. Познавайки качествата на Никола Минчев, той може да заеме всеки висш пост и да се справи отлично."

Матеев смята, че в този формат в парламента не могат да се постигнат целите, които си е поставила ПП и изрази лично мнение, че по-скоро се върви към избори.

"Явно ИТН нямат настройката да участват в едно антикорупционно реформаторско бъдещо мнозинство или бъдещо правителство в парламента", заяви Матеев, визирайки и антикорупционния закон, чието разглеждане се бави и отлага.

Относно попълването на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет Матеев отбеляза, че "така разписана, конституционната процедура е предварително обречена при такива сложни комбинации" като настоящата в парламента.

По темата с Изборния кодекс и законопроектите на ГЕРБ, на БСП и на "Възраждане" Милен Матеев поясни, че е отложил заседанието на парламентарната комисия за петък заради изискуемо становище по законопроекта на "Възраждане".

"В желанието си да се докопат до инструмента хартиени бюлетини, с който по стар начин да манипулират изборите, новото мнозинство "хартиена бюлетина" може да прегази абсолютно всички правила, както прегази и Никола Минчев. Няма да се учудя, ако същото се случи с мен", коментира Милен Матеев в предаването "Преди всички".