Служебното правителство на Герджиков явно е ненаситно в ползването на държавните екстри, установи проучване на БЛИЦ.
Министрите от временната изпълнителна власт продължават да се възползват от мерцедесите и беемветата на Националната служба за охрана. Те яхнаха лимузините минути, след като бяха назначени от президента Румен Радев.

Държавният глава едва ли е предполагал, че първата работа на анонимните мъже и жени ше е да настанят на луксозните кожени салони на автомобилите, които струват стотици хиляди левове.

След като БЛИЦ повдигна неудобната за властта тема, Герджиков измънка, че всеки от министрите му сам ще преценява дали да ползва коли на НСО. Пируетът му прозвуча неубедително и членовете на правителството му обърнаха гръб.

Единственият министър, който показва доблест е този на финансите Кирил Ананиев, който ходи пеша на повечето от служебните си срещи.

Самият Герджиков не се посвени да унижи главсека на МВР Георги Костов като му отне служебната кола преди да го уволни, но самият той продължава да се кипри с кортеж от бронирано БМВ и два джипа.

Безобразието с използването на НСО от Министерския съвет бе прекратено по заповед на Борисов през април м.г. Тогава повечето от министрите начело с Кунева и Лукарски се возеха съответно с "Шкода" и "АУди".

Герджиков, обаче едвам е чакал да вземе властта, за да се вози на коли със синьо-червени буркани. Нищо че с пръснатите пари за анонимните му министри можеха да се купят бебешки колички и храна за бедните ни сънародници.

Ето и официалната позиция по темата на Министерския съвет, който бе публикувана на 20 февруари т.г.:

"Във връзка с появилите се медийни публикации и запитвания от средствата за информация, министър-председателят нареди необходимата проверка и разпространяването на коректна информация по темата за специализирания транспорт, осигуряван от Националната служба за охрана.

Според действащия от 1.11.2015 г. Закон за Националната служба за охрана /НСО/, раздел II,  списъкът на охраняваните лица включва президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя. Чл. 21 от закона уточнява, че  „Специализиран транспорт в мирно време се осигурява на: членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана, кмета на столицата“.
С решение на Министерският съвет от през април  2016 г.  е преустановено ползването от заместник министър-председателите и министрите от предишния кабинет на специализиран транспорт НСО.
 
Позицията на проф. Огнян Герджиков, министър-председател на служебното правителство е, че право на членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана и кмета на столицата е да вземат решение дали да се възползват или не от предвидената в закона възможност. Не съществува правно основание с акт на Министерския съвет да бъде дерогирана като цяло разпоредба на закон".