Служебното правителство гласи бившия министър по европейските въпроси Гергана Паси за еврокомисар. Нейната кандидатура отново е лансирана пред служебния премиер Огнян Герджиков, съобщиха източници от Министерски съвет, цитирани от Епицентър.бг. В Министерство на външните работи пък са били предупредени да имат готовност с номинацията ѝ и да „опипат почвата“ в Европейската комисия.
През последните дни семейство Паси е провело серия от разговори с министри и високопоставени държавни чиновници. Самият служебен премиер заяви преди дни, че новият български еврокомисар най-вероятно ще бъде жена. 

"Кого имам предвид за еврокомисар? Няма да ви кажа. Желателно е да бъде жена. Това е изискване на Европейския съюз. Те държат много на равновесието между половете и понеже Европейската комисия е доста с мъжкото начало, затова голямото желание на Юнкер, а и не само неговото, е комисар от България да бъде жена. И ще бъде жена", каза Герджиков на 2 март в Черепиш.
 
Според него служебното правителство ще управлява до 27 април, а България трябвало да издигне еврокомисар, ако след изборите на 26 март парламентарните партии се забавят със съставянето на редовен кабинет. И понеже е сигурно, че съставянето на новото правителство е ще се забави, затова Гержиков намекна, че именно неговият кабинет ще бъде принуден да излъчи новия български еврокомисар.
 
Това е вторият опит Гергана Паси да бъде номинирана за български еврокомисар на мястото на подалата оставка Кристалина Георгиева. Първата акция приключи безславно в края януари заради острата реакция на основните партии у нас. БСП, ГЕРБ и ДПС са категорично против кандидатурата й, тъй като считат, че българският европейски министър трябва да има широка политическа подкрепа. Семейство Паси твърди, че се ползва с доверието на президента Румен Радев, на съпругата му Десислава Радева и на бившия им съпартиец – служебния премиер Огнян Герджиков. Това обаче е недостатъчно, тъй като бъдещото редовно правителство може да оттегли кандидатурата ѝ. За да пресече слуховете, в края на януари Гергана Паси написа гневен пост във „Фейсбук“, в който обясни, че не иска да бъде еврокомисар, както и че ще откаже, ако бъде поканена, тъй като имало други планове за бъдещето си.
 
В същото време обаче Огнян Герджиков напира да посочва името на евроминистъра ни, давайки ясно да се разбере, че Меглена Кунева вече е отпаднала като вариант за престижния пост. Гергана и Соломон Паси обясняват, че не искат еврокомисарския пост, но в същото време с действията и изявленията си служебният премиер като че ли разкрива тайна договорки. 

Политически анализатори са убедени, че ако временното правителство посочи г-жа Паси, която няма политическа подкрепа от нито една от водещите партии у нас, България може да преживее нов скандал, подобен на този с двете ни кандидатури за генерален секретар на ООН. 

Наскоро в Европейския парламент бе създаден подобен прецедент, когато Доналд Туск загуби политическата подкрепа на собствената си страна Полша за втори мандат и тя издигна кандидатурата на Яцек Сариуш - Волски. 
 
Семейство Паси бяха търсени многократно за коментар, но не бяха открити.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!