В момента в София се провежда поредното хибридно мероприятие, спретнато от Иво Прокопиев и Огнян Донев – единият подсъдим за участие в организирана престъпна група, а вторият за укриване на данъци в размер на 63 млн. лв.

Докато столицата ни е домакин на срещата ЕС – Западни Балкани и вниманието на целия свят е фокусирано в тази важна тема, двамата използват струпването на европейски политици в България, в пореден опит да монополизират правото да се говори по темата за свободата на медиите и медийния плурализъм и, разбира се, да се оплюят инакомислещите медии, разкриващи далаверите им.

Под формата на „международна конференция“ в хотел "Хилтън", на която са поканени само „правилните“ медии, Съюзът на издателите в България, в който членуват изданията на Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев – „Капитал“, „Дневник“, „Клуб Зет“ и „Сега“, подготвя приемането на „Софийска декларация за медийна свобода“.

Като се погледнат обаче „лекторите“ на мероприятието, спокойно може да се предположи какво ще пише в нея. Участието на НПО-то, финансирано от Джордж Сорос – „Репортери без граници“, представлявано от отговорничката за регион „Балкани“ Полин Адес Мевел (разпространяващо редовно в докладите си опорката, че Делян Пеевски държал 80% от медийния пазар в страната, тъй като имал 20 вестника, телевизии, радиа, разпространителски фирми и прочие откровени лъжи) и Иван Бедров, на заплата в сайта „Клуб Зет“ на Огнян Донев, титулувал се „разследващ журналист“ и „модератор“ на мероприятието, разбира се, e гаранция, че декларацията ще бъде естествено повторение на „Бялата книга“ на триото скандални бизнесмени, която същото разпространи през януари тази година.

Припомняме, че в нея тумбата грантаджии, професионални протестъри и поръчкови “журналисти” оплюха за пореден път България и медийния пазар и изсипаха куп откровени лъжи за ролята на конкурентните им медии, но угодно пропуснаха да споменат за своята роля в него – как постоянно фабрикуват фалшиви новини и клеветят родината си в Брюксел и как прокарват, срещу поредния многомилионен грант, интересите на Джордж Сорос, целящи да разрушат доверието в институциите и в съдебната власт. Неуспешно, защото на последните избори проводникът на тези интереси – партия „Да(Й) България“ на Христо Иванов – Пинокио, събра едва 2.96% от гласовете на избирателите.

Приетата пък наскоро Резолюция на Европейския парламент за плурализъм и свобода на медиите, предвиждаща забрана на осъдени лице да притежават медии, очевидно е изнервила до краен предел Прокопиев и Донев, защото така биха загубили, поне официално, възможността да фабрикуват фалшиви новини, целящи да прикрият далаверите им.

Колкото и да се напъват обаче да се представят пред европейските политици, на подобни „конференции“, като чисти бели якички, обществото ни отдавна е наясно, че именно заради тях свободата на словото и медийният плурализъм са застрашени.